Udang berkulit keras ini memang banyak terdapat di Sarawak. Dalam RM8 sekilo. Orang Sarawak panggil udang ini payak. Hmm...nama sedikit lebih kurang macam asam payak/ asam kelubi aje (agaknya sebab kulitnya keras kot)
Bakar sahaja pun sedap. Masa kami di Sarawak, si Khamlah tukang membakarnya. Saya part membakar dengan mengoreng jangan beri saya. Malas saya berdiri lama-lama. Masak benda lain tak apa.
Payak yang sedang dibakar. Satu landas dibakas habis, dua landas bakas habis. Sampai Lizabujang anginlah juga. Ha ha ha.. Dia ingat boleh kumpul sebesen itu semula dan makan sekali hadap..ha ha ha..
Rupa-rupanya insan yang kebulur ini tak sabar-sabar menanti..
4 comments:
saya suka jugak udang bakar camni..
tp anak2 & suami kurang melayan udang... tak best kalo sorg2 jer makan..
best makan cam akak ler... rebut ramai2...
Bestnya kak..Murah la RM 8 sekila..kalo aween..beli 10 kilo..makan puas2..huhuhuhu
kak yong betul..makan ramai2 baru sedapkan. Kalau sorang2 baiklah makan nasi ngan kicap aje..he ha..
La aween, sampai 10 kilo, itu makan ke apa..haha
kat rumah saya jarang beli udang sb hanya along yg makan..
Post a Comment