Ramai yang minta resipi biskut sarang semut ini. Yelah dah nak puasa, semua orang bersedia untuk membuat kuih rayakan. Di bawah saya turunkan resipinya. Resipinya sebenarnya saya pakai mangkuk. Tak kira mangkuk apa. Kalau nak buat sedikit, kurangkanlah adunannya.
1 buku mentega (mentega pun dah mahal. Dulu RM2 dapat lagi sekarang saya tengok mak aii..atas RM4. Sekali ganda)
Setengah mangkuk icing sugar
Satu mangkuk tepung gandum
Satu mangkuk tepung custard
Satu mangkut tepung jagung
Setengah mangkuk icing sugar
Satu mangkuk tepung gandum
Satu mangkuk tepung custard
Satu mangkut tepung jagung
1/2 sudu vanilla
1 biji telur (pilihan)
secukup chocolate rice
mangkuk kertas
Cara-caranya
Campurkan semua tepung, masukkan mentega dan gula. Parutkan adunan ini dan masukkan secukup chocolate rice
mangkuk kertas
Cara-caranya
kedalam paper cup. dan taburkan chocolate rice
diatasnya. Bakar sehingga masak.
Ini dia adunan yang sudah disagat.
Adunan saya ni boleh dapat dalam 300-400 biji, boleh bagi rumah mak dengan mak mertua lagi. Mesti mak mertua sayangkan!
7 comments:
aik , telur letak bila kak yati.
kuih sarang burung ni akak baru buat ke. rajinnya akak ni.,..
kak..rajinnya kak yatie... kalau diberi kesihatan yang baik nak cuba buat la tahun ni kuih sarang semut ni...yummy...
vahhh dah keluar resepi biskut raye..rajinnye akok kite serba-serbi boleh :)
nih biskut yg wajib ada dlm koleksi balang2 setiap thn hehe
oohhh.. macam senang jer nak buat..
kak, saya amik resepi.. ;)
dah lama saya tak buat biskut sarang semut ni....rajin sungguh kak yati...
thanks sis, for the recipe.. akan cuba buat kuih ni.. harap2 menjadi :)
Post a Comment