Ramai yang minta saya resipi serunding kerang ini. Ya ALLAH lupanya saya nak meletakakan dalam entry. Sampaikan adik saya Heryati Baharom sudah berpindah dari Singapura ke Johor meminta sekali lagi, barulah saya ingat. . Saya belek-belek dalam kamera. Fuhhh..lega, rupanya ada gambar-gambar cara membuatnya yang sudah saya ambil ketika hari raya tempoh hari, tetapi cuma saya lupa memasukkan dalam entry sahaja. Nasib tak sampai tahun depan lagi..he.he
Bahan-bahannya,
Bahan-bahannya, Bawang putih, bawang merah, halia ,serai, asam keping (halia, asam keping dan serai lupa le nak ambik gambarnya).
Kerang 5 kilo, direbus dan dikopek kulitnya. Kalau hari raya biasanya saya buat 10-15 kilo kerang. Yelah..keluarga besarkan.
Cara-cara membuatnya
17 comments:
sedapnya sbb sy suka mkn kerang!!!
Nyum nyum....wah yang ni best.. Rasa meleleh ayaq liuq (slurpppppppp.. terpaksa sedut semula :P) teringat acik saya buek sampai sume orang yang makan puji..
sama tak dengan rendang kerang? Macam rancangan KESUMA dulu-dulu..banyak resepi.. bagus..
Salam akak....lemahnya badan sebab tak dapat makan serunding kerang....uwaaaaa.... tengok kerang dah mengecurkan air liur...aduhhh kalau buat spaghetti kerang mesti sedap ni.
vahhhh selain pndai mengarang..juge pndai memasak kakak ku sorang nih..caya lah :)
waluwehhh my feveret tuhhh...ni dtg nk tapau sket boley?hik hik hik..upsss lupe..kna bpantang hehehe :D
suke keranggg!! alergic macam mana pown bedal jugak...!!hehe
p/s: hebat la ingatan kak yati. boleh ingat nama sy wlupun x slalu comment sgt. woowww..kagum sgt!! btw, thnx sudi singgah my blog",)
ada juga ye serunding kerang. tak prnh dgr/jumpa lak. lgpun, nadiah tak mkn kerang. hihi..
salam..
kak, ni resipi yang akak ajar nik hari tu ek??
betul kata akak, tu masaknyer senang aje, yg leceh nak kopek kerang tulah kan.. tq kak!!!
akak,itu serunding kerang atau rendang kerang ek?
jim xpernah cuba,tp cam menarik..
cara masak & bahan2 die sama cam nk wat rendang je kn?
sudah...bukak2 blog berderet entry resipi dia...ekekeke...menyelerakan sungguh!!! =D
Salam Kak Yatie..
Betul.. betul Nuar..
Kak Yati dah kelas masakannya.. kekeke
Mudahnya memasak yer kak..
Hermm laa ni Dayah jgn kata nak sentuh senduk kuali.. hampeh..
Asal masuk dapur cukup untuk cuci pinggan.. ambil air.. cuci tangan.. itu saja yang rajin.. hehehe..
ain..kenapa buat ain..makan dgn nasi impit sedap sungguh tau!
Balqis, lah ingat balqis yang buat..acik yang buat ye..ha.ha
Rusiah..tak sama dengan rendang kerang, rendang kerang letak kerisik ini letak kelapa goreng..
za..nanti kau datang KL akak ngan bibik bergotong royong buat tau utk kau! Nak pos ke sarawak busuk le pulak kerang tu..
Tinie kalau ikut doktor, kerang bagus untuk oran berpantang yang sudah banyak kehilangan darah tau..he.he
mimi nanti suruh emak buat tau! Heasy..kalau da dua tiga kali masuk blog akak, akak ingat..insya-ALLAH. Masih waras..ha.ha
Nadiah tak makan tengok aje tau..he.he
Nik..sama ajelah tu, kau buat2 lupa le pulak..ha.ha
ida, bab nak kopek nilah tersangatlah lecehnya dik weh..
jim itu serunding kerang, kalau rendang dia letak kerisik, ini letak kelapa gorengla dik..
ha.ha.nuar nanti suruh emak buat atau sijim chef tu buat..kah2
Ha..ha.anak dara, anak dara..kena belajar juga masak, perlahan2la..
Kak Yati, mmg dah lama mencarik resepi nih.. Last weekend telah mencoba.. dan menjadik.. Arini bawak g opis utk kengkawan komen.. Wah.. marvelous.. :)
Post a Comment