Ramadhan hari itu sakit hati benar saya dengan popia goreng yang dibeli di pasar ramadhan. Harganya RM0.60 sekeping. Tapi rasanya tak sedap langsung. 5 keping sudah RM3. Tetapi memang tak berbaloi aduh..aduh... Lalu kerana geram saya cuba buat popia sendiri. Alhamdulilah..menjadi. Nak resipinya?
Ramuan untuk inti popia
1/2 kilo udang (dibuang kulit dan dipotong 4)
Taugeh 40 sen
Lobak 2 batang } disagat
1 biji Sengkuang}disagat
Kuib ayam
Telor 5 biji } didadar halus digulung dan dipotong nipis
1 biji telor (untuk gam kulit popia)
Kiub ayam
Garam secukup rasa
5 ulas bawang} tumbuk boleh hiris pun boleh, di mesin...buat habiskan elektrik aje!
Minyak
Inti popia yang sudah siap di masak
Kulit
Beli sahaja yang sudah siap di pasaraya. Sebungkus ada 40 keping
Kuah untuk disapu
5 ulas bawang kecil}tumbuk
2 ulas bawang putih}tumbuk
2 sudu petis
5 sudu cili yang sudah di mesin.
Garam
Cara-cara membuatnya
Untuk membuat inti popia, tumis bawang, selepas garing masukkan udang, masukkan kuib ayam, kemudian masukkan lobak, sengkuang dan taugeh. Sedapkan rasanya dengan garam. Masak sayuran tersebut jangan terlalu lama. Angkat dan tapis kerana sengkuang akan mengeluarkan air yang banyak.
Ambil kulit popia, masukkan semua inti tadi bersama telur dadar yang sudah dipotong halus, gulung dan lekatkan dengan telor. Goreng...Boleh dapat dalam 40 keping (satu kampung boleh dijamu).
Popia yang sudah siap digulung
Untuk kuah, tumis bawang merah, bawang putih, cili sehingga garing dan kemudian masukkan petis. Sesuaikan rasanya dengan garam. Tunggu sehingga kuah pekat. Selepas sejuk sapukan di atas popia yang sudah digoreng sebentar tadi.
Senang ajekan!
Beli sahaja yang sudah siap di pasaraya. Sebungkus ada 40 keping
Kuah untuk disapu
5 ulas bawang kecil}tumbuk
2 ulas bawang putih}tumbuk
2 sudu petis
5 sudu cili yang sudah di mesin.
Garam
Cara-cara membuatnya
Untuk membuat inti popia, tumis bawang, selepas garing masukkan udang, masukkan kuib ayam, kemudian masukkan lobak, sengkuang dan taugeh. Sedapkan rasanya dengan garam. Masak sayuran tersebut jangan terlalu lama. Angkat dan tapis kerana sengkuang akan mengeluarkan air yang banyak.
Ambil kulit popia, masukkan semua inti tadi bersama telur dadar yang sudah dipotong halus, gulung dan lekatkan dengan telor. Goreng...Boleh dapat dalam 40 keping (satu kampung boleh dijamu).
Popia yang sudah siap digulung
Untuk kuah, tumis bawang merah, bawang putih, cili sehingga garing dan kemudian masukkan petis. Sesuaikan rasanya dengan garam. Tunggu sehingga kuah pekat. Selepas sejuk sapukan di atas popia yang sudah digoreng sebentar tadi.
Senang ajekan!
0 comments:
Post a Comment