Bahan Bahan
6 ekor ikan kembung/tenggiri/cencaru
20 biji lada kering, direndam dengan air panas dan dibuang biji }5 ulas bawang merah }Dicincang 4 ulas bawang putih }
1 cm kunyit
2 batang serai dihiris halus (tak ada pun tak apa)
4 helai daun kunyit, dihiris halus-halus
1 biji kelapa.
Garam
daun pisang kalau tak ada guna foil macam saya. Ha ha..terlupa nak beli daun pisang.
Cara memasak :
6 ekor ikan kembung/tenggiri/cencaru
20 biji lada kering, direndam dengan air panas dan dibuang biji }5 ulas bawang merah }Dicincang 4 ulas bawang putih }
1 cm kunyit
2 batang serai dihiris halus (tak ada pun tak apa)
4 helai daun kunyit, dihiris halus-halus
1 biji kelapa.
Garam
daun pisang kalau tak ada guna foil macam saya. Ha ha..terlupa nak beli daun pisang.
Cara memasak :
1. Campurkan semua bahan.
2. Ambil 1 ekor ikan dan gaul bersama kelapa dan bahan-bahan tadi.
3. Bungkus dengan daun pisang dan sematkan dengan lidi kelapa. Pakai foil cuma tutup dan lipat sahaja
2. Ambil 1 ekor ikan dan gaul bersama kelapa dan bahan-bahan tadi.
3. Bungkus dengan daun pisang dan sematkan dengan lidi kelapa. Pakai foil cuma tutup dan lipat sahaja
4. Ulang langkah 2 hingga habis.
5. bakar ikan sehingga masak ( 15-20 min)
Sedap di makan dengan nasi dan pucuk umi. Mantap...
4 comments:
Emm...sedap nya pais tuh NB, dah lama akak tak makan Pais..sebelum makan perah limau sebiji kat ikan tuh, Perghhhhhh...terliur lah pulak..
ubi kan k.yatie??
uh...dok kl daun pisang pun kene beli kan :)
Yati,
lama tak makan. ada idea nak buat ni.
MIL buat lain sikit. gaya orang pahang.
hanya letak cili padi, tempoyak, daun kunyit & daun kesum.
saye tgoda ngn pucuk ubi tuh kak.nak pulak buat masak lomak cili api..perghh meleleh nihhhh..atoiii
Post a Comment