Bahan-bahan
4 kelar ikan tenggiri/parang diperap dgn kunyit dan garam
2 biji bawang besar dipotong bulat
4 ulas bawang merah dihiris halus
4 kelar ikan tenggiri/parang diperap dgn kunyit dan garam
2 biji bawang besar dipotong bulat
4 ulas bawang merah dihiris halus
2 biji bawang puting di hiris halus
2 sudu sos kicap
2 sudu sos kicap
Sedikit Kunyit serbuk atau hidup (hidup)
Sedikit serbuk lada sulah/perasa
Sedikit air asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Sedikit serbuk lada sulah/perasa
Sedikit air asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya
Panaskan minyak. Goreng ikan hingga masak. Angkat dan ketepikan
Panaskan sedikit minyak tadi dan tumis bawang dan bawang putih hingga wangi
Setelah wangi, masukkan ikan goreng tadi
Masukkan sos kicap dan air asam jawa secukupnya berserta dengan kunyit.
Masukkan cili, perasa dan bawang besar
Hidangkan dengan nasi yang panas.
Biasanya di masak ketika perempuan di dalam pantang dan di letak sedikit lada hitam. Tapi orang yang tidak berpantang pun boleh makan. He he..
7 comments:
bestnyer resepi ni. boleh cuba lain kali, thanks kak.
ikan kat sini mahal T ___ T
pakai ayam boleh ke?
Ida..cuba jangan tak cuba..ha ha..
Fazlini..boleh, tapi gorenglah ayam tu dulu ya..
kat rumah saya skang ni tiap2 minggu masak kuah ni kak yati. masing2 diserang penyakit gatal2 kulit. ayam ditegah tuk makan sama skali. saya ape lagi, syoklah...
mmg sedap... skali skala mak mertua saya ganti ikan dgn daging. sedapppp...
Tauchu tkde?
Sos kicap tu apa?
Takde
Post a Comment