500gm tepung kacang hijau (ada di jual di Giant dan mana-mana kedai runcit)
3 biji santan
2 ketul gula Melaka (kalau kurang manis tambah lagi) diracik halus.
Daun pandan
11/2 biji kelapa diperah ambil santannya yang pekat kira-kira 1 mangkuk besar
Masukkan santan di dalam kuali bersama-sama gula merah sambil dikacau hingga larut.
Campurkan dua helai daun pandan.
Bila gula telah larut, matikan api sekejap masukkan tepung kacang hijau sambil dikacau hingga rata dan tidak bergentel. Hidupkan api semula dan kacau hingga pekat. Keluarkan daun padan.
Setelah itu tuangkan ke dalam loyang. Biarkan sejuk.
CARA MEMBUAT TAHI MINYAK
11/2 biji kelapa parut diperah ambil pati santannya sebanyak 1 mangkuk dan masaklah di dalam kuali sehingga bergentel jadi tahi minyak. Setelah itu taburkan di atas kole kacanng.
6 comments:
sedapnya kak yati, kuih favorite saya nie. kalau jumpa tepung kacang hijau di luar negara nie, saya akan cuba resipi nie terus!
ha ha melissa boleh goreng kacang hijau dan blend dia sehingga halus kalau tak ada tepungnya. Tetapi di malaysia ni tepung kacang hijau ni banyak..
kakak, ada ke tepung kacang hijau? Tak pernah za menengoknya di area ini. supermarket besar mungkin ada. Za tak pernah makan kuih ni. Yang selalu mak buat keih setalam kacang hijau tu je.
alerrr rugi x bejiran ngan kak Yati ahak ahak
Kuih ni favorite saya ni? Dah lama cari resepi nak buat akhirnya syukurlah kak yati sudi kongsi resepi dng kami semua...:)
za..tepung kajang hijau banyak, kat kedai runcit berkilo-kilo ada za, kacau aje..senang..he he
Tinie..ha ha..jiran akak ada yang tak suka kuih ni..
Pearl, senang aje buatnya..
Post a Comment