Kali ini masak masakan orang malas. Kalau biasanya orang masak pakai ikan kembung, selar dan apa-apa ikan yang mereka minati, saya suka masak laksa menggunakan ikan sardin. Ikan sardin baunya tidak begitu kuat seperti laksa biasa. Jadi suami yang alergi dengan bau-bauan yang tidak menyenangkan tidak akan membuat sebarang komen secara langsung. He.he
Ini bahan-bahan penting yang membangkitkan aroma laksa. Daun kesum dan juga bunga kantan. Jangan lupa bawang merah, bawang putih, asam jawa/keping, cili mesin, perasa dan juga garam.
Ini juga bahan penting. Saya selalu gunakan dua tin sardin yang besar. Ambil isinya sahaja dan buang sos sardin itu. Satu tin sardin dihancurkan dengan diramas-ramas atau dimesin halus.
Satu tin lagi di hancurkan kasar, terpulang pada kesukaan masing-masing. Tetapi saya lebih suka pada ikan sardin yang kasar-kasar. Bila makan baru terasa.
Hidangkan dengan laksa basah yang sudah dicelur, telur rebus, salad, bawang besar dipotong, timun dan sebagainya. Boleh makan. Cepat dan mudah.
Ini juga bahan penting. Saya selalu gunakan dua tin sardin yang besar. Ambil isinya sahaja dan buang sos sardin itu. Satu tin sardin dihancurkan dengan diramas-ramas atau dimesin halus.
Satu tin lagi di hancurkan kasar, terpulang pada kesukaan masing-masing. Tetapi saya lebih suka pada ikan sardin yang kasar-kasar. Bila makan baru terasa.
Masukkan semua bahan dalam periuk, daun kesum, bunga kantan, bawang, cili, asam jawa/keping (saya tidak menggunakan belacan nanti Mr Seyit Kara asyik sembur rumah aje dengan pewangi..ha.ha). Masukkan sardin yang sudah diramas halus. Selepas mendidih, masukkan sardin yang diramas kasar. Sedapkan dengan garam dan perasa.
Hidangkan dengan laksa basah yang sudah dicelur, telur rebus, salad, bawang besar dipotong, timun dan sebagainya. Boleh makan. Cepat dan mudah.
9 comments:
haha...terasa nak buat laksa je hari ni...inspiring sungguh resepi akak ni :) TQ
wahhh bestnya..my fav ;)
Haha... Ida ingatkn ikan selayang yg dipanggil ikan sardin (kl), rupanya mmg real ikan sardin dlm tin, mmg kreatif sungguh kakakku ini ... Boleh try lain kali
kak..tambah daun pudina, nenas potong ngan otak udang..lagi terangkat..dah jadi cam asak laksa ala chinese lak..Tapi aween pnh mkn kat hotel yang masal laksa guna ikan sardin macam akak..sedap wooo
mai semangkuk kak!
ha.ha. am, resipi mudah..tapi sedap..makan dgn cili api..
Liyana suka laksa ya..he.he
Ida..cubala memang sedap, mudah..
Aween, tambah aje apa yang aween suka, memang letak nenas pun sedap..tapi da tak ada nenas pun bantai..ha.ha
Tinie..marilah..datang umah..akak buatkan..ha.ha
Cam senag je buat laksa guna ika sardin... nak try la... saya mmg x pernah buat laksa selama nie rasa susah sgt nak buat laksa guna ikan basah....
wah, bagus sungguh kak yati nih!
mudah n lengkap!
klu x ada resepi akak nih, sampai bila pun saya x masak laksa, renyah!
thanks for sharing akak :)
Post a Comment