Banner

Banner

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO
layarilah blog kami...
Kepada peminat novel yang ingin membaca novel karya penulis NBkara yang sudah diterbitkan dan bakal diterbitkan, sila layari blog www.nbkara.com


SUDAH BERADA DIPASARAN

Para pembaca boleh memesan buku tersebut melalui laman store kami di www.nbkara.net
Pembayaran boleh melalui ke account no.

Maybank Norhayati Berahim 164267408855
Maybank NBKARA 512026007663
Alliance bank account NBkara 120340010015114

Segala maklumat pembelian/transaksi perlu di e-mail kepada nbkara@yahoo.com atau nbkara_ofis@yahoo.com dan jangan lupakan sertakan alamat pembeli

atau dengan menggunakan wangpos/cek/kiriman wang yang dialamat kepada

D26-GB Jalan Prima Saujana 2/B
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor

Semua penghantaraan di Semanjung adalah percuma.

Harga Sabah Sarawak harus mengikut harga Sabah/Sarawak. Penghantaraan adalah percuma.

layari www.nbkara.net untuk pesanan..


Related Posts with Thumbnails

Monday, March 24, 2008

KUASA ATAU TANGGUNGJAWAB

Dua minggu lepas saya keluar mengundi. Saya mengundi di kawasan Ampang, tempat di mana lebih 10 tahun saya tinggal sebelum saya berpindah ke Kajang yang cukup damai. Saya puas hati dengan calon yang saya pangkah dan tidak ada istilah malas untuk mengundi. Apa sahaja keputusan saya terima dengan hati yang terbuka kerana saya telah menunaikan tanggungjawab saya sebagai seorang pengundi. Bahkan saya sendiri gembira dengan keputusan yang terhasil. Sekurang-kurangnya politik malaysia sekarang lebih berwarna warni. Bukankah berwarna warni itu indah. Contohnya pelangi..
Dan hasil daripada keputusan yang telah diputuskan oleh rakyat termasuk salah seorangnya saya, akhbar cukup galak menyiarkan perkembangan tanah air, apatah lagi berberapa buah negeri jatuh ke tangan pembangkang. Ada yang gembira menerima keputusan pilihan raya, ada yang rasa kecewa. Sebagai manusia memang perangai rencam ini perkara biasa. Saya sendiri gembira bercampur sedih. Gembira kerana melihat rakyat Malaysia lebih terbuka dan tahu hak mereka dan sedih kerana membaca di akhbar, ahli-ahli politik atau lebih tepat wakil-wakil yang kita lantik menjadi khalifah ini bergaduh sesama sendiri. Bahkan paling menyedihkan pergaduhan tersebut melibatkan sesama bangsa dan agama.
Telah dikhabarkan oleh Allah dalam Surah Al-An'am, ayat 165:
Maksudnya: Dan Dialah (Allah) yang menjadikan kamu khalifah di bumi, dan dia mengangkat darjat-darjat sebahagian dari kamu ke atas sebahagian yang lain, untuk menguji kamu tentang apa yang telah dia berikan kepada kamu, sesungguhnya Tuhanmu itu amat cepat siksaannya, dan sesungguhnya Dia Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
Menjadi khalifah Allah dimuka di bumi bermaksud menjadi wakil yang dilantik Allah untuk mentadbir dan menguruskan bumi ini, disamping memakmurkan supaya menjadi tempat tinggal yang baik untuk didiami oleh penghuni-penghuninya. Memang rasanya cukup berat tugas tersebut. Kalau saya diberi tugas tersebut memang saya akan melarikan diri. Diri sudahlah tidak sempurna, kadangkala solat pun sampai penghujung waktu mahu menjadi wakil ALLAH.? Malu sungguh saya pada ALLAH apatah lagi menjadi wakilnya.
Tetapi kenapa ramai orang sekarang ini yang berebut-rebut mahu menjadi khalifah? Apakah kerana hati yang ikhlas berdasarkan tanggungjawab atau hanya kerana kuasa semata-mata? Kalau hati mereka ikhlas kenapa perlu berebut dan bergaduh sesama sendiri sedangkan tanggungjawab khalifah ini bukanlah mudah.? Apakah wakil yang kita lantik sebagai khalifah ini jahil apa maknanya tanggungjawab? Atau kerana tamakkan harta dunia dan peluang-peluang untuk mereka mengumpul harta selepas menjadi khalifah menjadikan mereka lupa betapa beratnya amanah yang telah diberikan kepada mereka?
Inilah yang menjadi persoalannya...

0 comments: