Kalau ke Kelantan salah satu kegemaran saya ke pasar kuih Siti Khadijah. Suka sangat saya melihat kuih yang berwarna warni dan kebanyakkan rasanya manis. Tetapi apabila saya pergi kali ini makanan kegemaran saya tidak adalah pulak iaitu jering rebus (orang tua klasik macam saya ni apa lagi makanannya..he.he)
Timbunan karipap, tidak banyak kuih pedas yang dijual di pasar ini dan salah satunya karipap
Ini tapai. 5 bungkus RM1
Pulut bakar.
Pulut bakar.
Inii dipanggil apa ya tetapi di makan dengan kuah gula seperti laici kang.
Labu sira. Campuran manis dan lemaknya cukup sempurna. Saya beli yang ini dan saya suka.
Tahi itik. Tertanya-tanya saya adakah tahi itik berwarna putih? Ha.ha.ha
Jala emas. Saya kurang suka yang ini terlalu manis dan saya tidak membelinya..
Ubi apa ya? Bila saya tanya yang menjual depan pintu pasar khadijah dia buat tak tahu aje. Sabar ajelah..
Ini bukan karipap Pasar Khadijah tetapi saya makan di KB Mall. Sengaja bagi peluang karipap ini interframe. Memang sedap...
Ini bukan karipap Pasar Khadijah tetapi saya makan di KB Mall. Sengaja bagi peluang karipap ini interframe. Memang sedap...
Keratan rentas karipap yang diletak telur. Lebih sedap daripada apa yang saya pernah buat. Kena tanya resipi ni..ha..ha
Sebenarnya banyak-banyak yang ada di pasar kuih ini saya lebih suka yang ini (tertanya-tanya juga kenapa pasar kuih ada jual parang, pisau dan sabit ya..he.he) Saya beli parang dua. Satu untuk ayahanda saya yang hidupnya memang sentiasa akrab dengan parang, satu untuk saya ..kata makcik yang jual tu boleh potong kayu. He.he..
12 comments:
Salam kak yati. Mak saya yang tinggal berseorangan pon simpan parang di rumah utk tujuan keselamatan, lebih2 lagi selepas nenek pernah dirompak dgn pisau. Ada juga gunanya parang tu selain nk memontong kayu hehehe
kakyati, gmbar no 4 tu..
org klate panggil cendol (yg pjg2 ijau putih tu)
yg biji kecik2 pink= sagu
putih= buah kabong
pjg2 merah + oren= locong (not sure)
heheheee
ecah biase mkn cendol ngan sirap
best;-)
biase kalo bln puasa lg best..
alahai..kakyati pi klate time ecah da kat uia. kalo x, leh kt jumpa.
novel LLBK yg beli msa bookfair ri tu xsntuh lgsung ag kak..
Salam kak...puit Hang Tuah nak mengamuk ke? hahahaha....
ubi yg kaler itam tu nme die ubi keling..sdap sgt..bg sye la..hahahaha
ubi itam tu namanya ubi keling la kak yati....sedap sgt mkn time ujan heheh yeyey bln 6 ni blh balik kelate then mkn le puas2
Salam kak yati, ubi yang hitam tu, tak silap di sebelah utara di panggil ubi kemili.
Dan satu lagi ubi tu, ubi keladi. Ada satu lagi ubi keladi yg besar. yg kecil ni sdap, lemak dan manis.
salam kak yati...saya ingat mlm ni nak baca2 blog jer,tp bila tgk kak yati beli parang,,saya pun teringat yang saya pun beli parang ari jumaat ari tu..tp kat pasar malam junjung kulim jer...
rumah saya ni kena ade parang utk menebas hutan dara kat kwsn umah saya..haha..gunting pokok pun dah tak lut...bayangkanla kerimbunannya...hahaha
kak yati plak nak potong apa yer?
pasar siti khadijah...uikss lamanya tak pegiiii...
Dah bertahun tak pergi pasar tu sebab dah lama tak balik p.mas.kalau balik kg pun,balik hari je..
Kuih2 ni kat belah hilir aje ada. Kat gua musang,susah nak jumpa sbb dah sebelah pahang dah. Org2 kat gua musang pun ckp dia tak pekat mana dah.hehe..sbb tu sy kurang paham kalau org2 tua guna perkataan pelik2
lama nya tak makan ubi kemili tu...
dulu masa dok Ganu selalu makan jering rebus, makan dgn kelapa parut.. lebih sedap kalo kelapa parut tu yg masih muda... waaallaaa weiii...
alahai kak. tgk jala mas tu.. teringinnya. ida suka jala mas. lama sgt tak makan. kalau dulu2.. bila ada kenduri kawen, tok nyang idalah yg akan masak jala emas ni.. utk dibuat hantaran, tp ida bolehlah tumpang sekaki.. hehe..
Post a Comment