Ambil daun pisang, layurkan atas api dan kemudian potong begini.
Si Qaisara pun sibuk tolong lap daun pisang. He.he..
Kata Qaisara lima bintang umi! Ha.ha.ha
Si Qaisara pun sibuk tolong lap daun pisang. He.he..
Santan di campur dengan garam , kacau di atas api sehingga naik minyak, jangan jadi tahi minyak sudah..
Kukus..
Siap untuk dihidangkan. Jangan malas-malas ya, boleh cuba buat.
Tepung pulut dicampur dengan tepung pulut hitam. Pulut hitam 1/4, kalau banyak nanti pahit pula. Gentel jadi begini dan masukkan inti. Celup di dalam santan yang dimasak sebentar tadi dan kemudian balut dengan daun pisang.
18 comments:
Kita buat lipatan segitiga untuk balutan kuih koci. Juga takde pulut hitam. letak pulut putih je. Cara membuat sama je.
sy kat sini malas nak guna daun pisang.. letak dlm bekas.. kukus.. jdlah badak berendam.. hehe..
sedapnya..nak sikit..hehhe
salam,
hi kak yati.
saya peminat novel2 akak..
:)
found your blog while blogwalking.
:)
thanks for sharing the recipe. memang sedap koci pulut hitam ni.
saya suka sejukkan dlm peti ais sebelum makan.
tapi belum pernah buat sendiri.
btw..nice blog.
salam kenal,
catz
i lurve kuih koci....
lg2 koci pulut hitam. sodappp
akak..terliur la..lama x makan koci pulut hitam..nk plak kalu inti pakai kelapa yang sedang2 ja masaknya..terasa lemak n moist inti kelapa tu..haishhh
aduh..sedapnya kak yatie..terliur..hahahaha
sedapnya kak yati....kalau bulan pose mesti suruh hubby beli hari2... tp susah gak nak carik terutama yg pulut itam... akak buat la lagi...nextweek saya mai na.. :)
akak.. aritu kan blajo wat kuih koci labu dgn mak, sedapppp... blh try koci pulut itam lak pasni... :)
kak yati..tepung pulut hitam tu ada jual kat kedai ke? ke blend beras pulut hitam..hehe..tak tau..
kak,pic last tu Qaisara nampak dh besar sgt!
hehehe..
kuih koci pulut putih pun ada kat sini za..sama aje, cuma pulut hitam ni lebih sedap tau..
fazlinil, ha.ha..yelah itu lagi senangkan, tapi daun pisang tu yang menambahkan aroma..
umie..boleh belajar buat..
catz salam kenal, thanks sbb datang menjenguk, ye.kuih koci ni memang sedap..letak dalam fridge pun sedap..
Syuq..kalau emak buat lagi sedapkan..he.he
Aween..memang, gunakan kelapa mudakan..memang sedap..he he
intan..jangan mengidam sudah..ha.ha.jenuh shamsul nak mencarikannya, tapi kalau intan nak..akak boleh tolong buatkan..
Bai, ha.ha..pandailah dia..suruh kita buat, nak cari daun skrg ni susah sikit kat kajang ni..
intan, adik akak yang bongsu terror buat kuih koci labu walaupun dia masih belajar di U lagi dan kuih koci ini pun dia terror
azwani ada jual tepung pulut hitam tu, kalau tak ada..ambil sesudu dua pulut hitam tu, kisar dgn mesin..boleh aje..
jim..memang macam anak dara dah, tapi baru 4 tahun..lambatnya dia besar jim..ha.ha
Salam kak Yati, mcm mana nk balut kuih koci tu cantek2 mcm yang kak Yati buat yea? n sukatan 1/4 tepung pulut hitam tu utk 1 tepung pulut biasa ke?
melissa, macamana nak cakap ya? adunan kuih tu kena ngam2 dengan daun pisang, sebenarnya senang aje nak lipat tu.
betul 1 tepung pulut 1/4 tepung pulut hitam..sbb takut nanti kuih tu keras atau pahit kalau banyak pulut hitam..
terliur saya tgok kuih koci akak ni..berangan angan nak buat tp asyik bz jer..
Post a Comment