Tentu antara kita yang ramai sukakan makanan bergoreng seperti keladi, keledek dan juga sukun yang rasanya sedikit tawarkan. Ada petua yang boleh menjadikan gorengan ini tambah enak.
Potonglah sukun, keledek atau ubi mengikut kesukaan masing-masing.
Campurkan tepung beras, tepung jagung, tepung gandum dan juga air ke dalam bekas bersama sedikit garam mengikut cita rasa sendiri. Kalau tepung 3 sudu, tepung beras dan tepung jagung hendaklah satu sudu setiap bahagian.
Kemudian ambil beberapa ulas bawang putih dan tumbuk halus. Campur ke dalam adunan tepung sebentar tadi. (gambar ini cilok dari google)
Celup sukun, keledek atau keladi dalam adunan tepung tersebut dan goreng. Insya-ALLAH gorengan ini akan menjadi wangi dan enak di makan. (ini petua ke resipi? Kalau resipi apa simple sangat..ha.ha.).
Celup sukun, keledek atau keladi dalam adunan tepung tersebut dan goreng. Insya-ALLAH gorengan ini akan menjadi wangi dan enak di makan. (ini petua ke resipi? Kalau resipi apa simple sangat..ha.ha.).
4 comments:
Kelmarin za cari sukun kak...tak ketemu satupun. :( Thanks for resipi atau petua. Petua awet muda takde ke kak? Hahaha....
kak,nk petua ilang jerawat ade tak?
yg jimat kos, mudah cari bahan..
hihihi..
sedapnya...lama dah x makan sukun...
hah, tak tau plak bawang putih boleh mengenakkan gorengan.. lain kali buleh di cuba,,,
Post a Comment