Banner

Banner

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO
layarilah blog kami...
Kepada peminat novel yang ingin membaca novel karya penulis NBkara yang sudah diterbitkan dan bakal diterbitkan, sila layari blog www.nbkara.com


SUDAH BERADA DIPASARAN

Para pembaca boleh memesan buku tersebut melalui laman store kami di www.nbkara.net
Pembayaran boleh melalui ke account no.

Maybank Norhayati Berahim 164267408855
Maybank NBKARA 512026007663
Alliance bank account NBkara 120340010015114

Segala maklumat pembelian/transaksi perlu di e-mail kepada nbkara@yahoo.com atau nbkara_ofis@yahoo.com dan jangan lupakan sertakan alamat pembeli

atau dengan menggunakan wangpos/cek/kiriman wang yang dialamat kepada

D26-GB Jalan Prima Saujana 2/B
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor

Semua penghantaraan di Semanjung adalah percuma.

Harga Sabah Sarawak harus mengikut harga Sabah/Sarawak. Penghantaraan adalah percuma.

layari www.nbkara.net untuk pesanan..


Related Posts with Thumbnails

Sunday, October 24, 2010

SUP KENTANG!

Bangun pagi, menghadap komputer sudah terasa perut lapar. Tiba-tiba teringat nak makan sup kentang. Teringat sup ini kami panggil sup darurat.
Masa dulu-dulu, kalau musim hujan.
Emak dan ayah tidak dapat menoreh selalu, dan duit pun tak masuk.
Arwah emak akan masak sup ini. Senang aje. Dari sohoon, perut tahu dan kentang.
Letak ikan bilis kalau mahu dan juga telur.
Biasanya telur kami satu ketika dahulu mudah. Cari aje celah-celah semak. Pasti ada. Yelah ayam bertelur bersepah-sepah. Kadangkala atas para rumah pun dia bertelur.
Ha ha ha.

Pukul 5, rebus kentang. Lepas solat subuh masak dan
-

-

-


Tada! Dah jadi sup kentang saya. Pukul 7 dah menghadap sup ini. Dulu arwah emak kalau buat sup ini pasti buat sambal sardin. Emak beli sardin yang kemek-kemek dari lori yang datang.Murah masa tu saya ingat. 15sen sahaja satu tin sederhana. Emak beli banyak dan simpan.
Orang kata yang kemek-kemek tu tak boleh makan. Rosak dan bahaya. Orang miskin mana boleh memilih-milihkan.
Alhamdulilah, tak ada pun. Saya sihat, ayah saya yang lebih 70 pun tahun pun masih mencanak-canak di kebun. ha ha..
Okay..dah lepas makan kena, harus kena berlari 10 kali pusing di padang..ha ha


9 comments:

Marina Monroe said...

Salam and beautiful Sunday to NB, Bila imbas masakkan ibu, kita mesti akan masak serupa macam tuh, tapi selalu nya saya akan sedih sebab arwah mak tak bersama makan semeja lagi..

ibu aira said...

saya pun selalu buatkan aira lauk ni kak... budak-budak memang kena sangat ngan lauk ni. kalau saya teringin pun saya masak gak lauk ni. nak sedap letak telur puyuh. makan dengan sambal goreng ikan bilis pun sedap wooooo...

Cik PUan Mr Shaiful.. said...

salam kak....sup kentang nie menjadi menu diet su kadang2.....lemak makin tepu......

sekamar rindu said...

salam..

sup kentang memang saya suka...:)

ieda said...

makan masa panas2 sedap nih...adehhh!!! lapaq la plk.

Hamizah said...

dah lari ke?

Mama Nazhan said...

masa bujang2 dulu pun selalu masak cam ni... lawannya memang sardin la kak ti..hehe..bukan apa..ni sume bahan yg biasa ada buat rumah yg takde peti ais... tak mampu lagi nak beli masa tu... :P

amieyumie said...

hahaha~!
sup darurat ke...
dis is my fav bila kat 'u'.
n me masak with smbal bilis...
but since dah diet carbo.. xdapat mkn kentang... :(

kakyong said...

masa kami kecik, makbonda pun selalu masak sup kentang ni.. saya ni sampai masuk asrama baru la jumpa makanan yg lain sikit.. kalo tak kentang/suhun/fucuk.. kalo tak masak sup, akan dimasak lemak putih...

ade jugak saya buat utk anak2.. tp depa kurang nak melayan.. dah tu kentang tu tinggallah say sorg menghabiskan.. camne la korbo saya tak meningkat.. makin berat la badan..