Tentu antara kita yang ramai sukakan makanan bergoreng seperti keladi, keledek dan juga sukun yang rasanya sedikit tawarkan. Ada petua yang boleh menjadikan gorengan ini tambah enak.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiO6CQ4mAG9AiWOfwq5tm08y3K8LJnYQB5sMJLgNlzzuRDetaEZ6j2wXRBAthLP9YWpknIfbx9I5tPaHBD4uLK_97fqoGBR8z_oUS9dCpumV3QMm7euUWm89IlXRUx42lkOok2tcI2TX_4/s320/a2.JPG)
Potonglah sukun, keledek atau ubi mengikut kesukaan masing-masing.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEs3kou-7tP_kq9RNFZaTIuOXRgOpYcxTLmF_WxtslaAotUEqzhzEFruI5Fhfe5NlRjTAUN6tagw6B35wzxTGAHFeNmN2oZcCSPEwoBSbIg7I03wbPF-3oQqCBF58k4GdK30pw3HG5bgA/s320/a1.JPG)
Campurkan tepung beras, tepung jagung, tepung gandum dan juga air ke dalam bekas bersama sedikit garam mengikut cita rasa sendiri. Kalau tepung 3 sudu, tepung beras dan tepung jagung hendaklah satu sudu setiap bahagian.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBdERHjZiqlymREZRWgS2okTsQbT1FJZjYEebPpn3DYZn5XO8mPQe1H88JgnIm5Iyo-G9Uj2M5-L_spVsvc7IwC3yCBVVVrQ9Gb_MUw4EqWA3zJp_Y64nILRSJkmmZpyXxh5UAo7YPMuY/s320/Garlic.jpg)
Kemudian ambil beberapa ulas bawang putih dan tumbuk halus. Campur ke dalam adunan tepung sebentar tadi. (gambar ini cilok dari google)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVKgoMK_JbFeICpXp6FUO23alf-IYJm8ZpwP2TX2Dd43gZhi1AKw5ZHtRCDmAjM36B8dEPnmLFyRUAbg9Qd9QSzhSavBJ6x-vGWYwrhfRxkESOIKrS1RWdyc2qbvIqhJOo2wLMmnTRj-4/s320/a3.JPG)
Celup sukun, keledek atau keladi dalam adunan tepung tersebut dan goreng. Insya-ALLAH gorengan ini akan menjadi wangi dan enak di makan. (ini petua ke resipi? Kalau resipi apa simple sangat..ha.ha.).
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_t4-uZiT9arS_fUFKs39wRZlNkwjgz0SVRcqA5hRZXBC8gJ8RDK0cl_zyYW8-mwvq2L76T9W1hzDVKOxgSBOR-DKhHf40vMW6KcRu9gWU2JKldIOD7P4CnnzJQZWNkRg7yicd6e1k4GAsNJm6L_SvS1-TFZlQq8_Q=s0-d)
4 comments:
Kelmarin za cari sukun kak...tak ketemu satupun. :( Thanks for resipi atau petua. Petua awet muda takde ke kak? Hahaha....
kak,nk petua ilang jerawat ade tak?
yg jimat kos, mudah cari bahan..
hihihi..
sedapnya...lama dah x makan sukun...
hah, tak tau plak bawang putih boleh mengenakkan gorengan.. lain kali buleh di cuba,,,
Post a Comment