Ha ha..tajuk bukan main lagi, bunyi dia macam cepat sangat memasaknya ya.
Bukan susah memasak nasi beryani ni.
Saya pakai perencah nasi beryani maggi.
Cuma tumis, bawang merah, bawang putih dengan minyak sapi. Masukkan perencah.
Masukkan beras yang sudah direndam sekejap.
Tutup periuk (pakai rice cooker aje)
Bila nak dekat masak kacau dan masukkan gajus. Kalau nak letak kismis letaklah.
Makan dengan rojak bodoh, kata orang Melaka.
Asal pula nama rojak bodoh. Kasihan rojak ni, diberi nama begitukan?
Oh..sebenarnya bukan rojak itu bodoh tetapi kata orang tua-tua, orang bodoh pun boleh buat rojak tu. Senang sangat. Ha ha..
Kemudian makan dengan ayam sambal atau ayam masak merah.
Hmm..emak mertua lalu belakang kita pun tak perasaan.
Sebab punyalah seronok makan, tunduk sampai tak angkat muka.
Selamat mencuba.
7 comments:
salam kak yati..
senang2..zaman sekarang ni mcm2 ada..tapi cara asli tetap tak dilupakan..betul tak..hehe
Boleh try ni kak..senang sangat :D
memang express betul. yg membaca pun boleh rasa cepatnya siap nasi beriani tu ..
nurkassa
salam..zaman serba pantas, ha ha..atau cara akak tulis tu pantas tapi masaknya taklah pantas sangat..
Ziela, cubalah dan hasilnya memanng sedap..
Ha ha..mungkin cara akak tulis tu express..tapi nak tunggu nasi tu masak lama le juga ida..kih2
Bila la saya ni nak rajin ke dapur.. Resepi macam2 sekarang, nak dapat pun senang... tapi diri sendiri tak rajin..Teruk weh!!
Kak Yati bgi Aween idea la pulak nk masak esok..hahahahah..try yg segera2 ja ..senang
as-salam kak...
kak yati...minyak sapi ghee xleh pakai dh..minyak sapi apa lg yg blh pakai ye kak ?
Post a Comment