Ingredients
8 oz daun anggur. (ada dijual di dalam tin di kedai2 Turki dan Arab.)
ISI
1 cawan beras panjang
2 sudu minyak zaitun
3 ulas bawang di cincang
2 sudu daun mint
2 sudu parsley
Garam
Lada hitam
UNTUK KUAH
½ Cawan minyak zaitun
½ cawan air
2 biji lemon
2 biji lime
Cara-cara membuatnya
Bersihkan daun, keringkan
Untuk isi rendam beras selama 30 minit kemudian toskan
Panaskan minyak, masak bawang merah sehingga lembut dan masukkan beras kacau selama 5 minit. Kemudian letak di dalam mangkuk yang sederhana, campurkan mint dan parsley. Letak garam dan lada hitam. Sejukkan.
Kemudian ambil daun anggur, yang berkilat dibawah dan yang mempunyai stem di atas, letakkan dua sudu teh beras tadi dan lipat seperti rokok. Jangan lipat terlalu ketat kerana nasi itu akan mengembang apabila dimasak. Masukkan kedalam periuk dan aturkan secara bertindih-tindih.
Di dalam mangkuk yang sederhana, masukkan air, minyak zaitun, lemon dan lime juice. Tuangkan campuran ini tadi ke dalam daun anggur yang berisi nasi sebentar tadi.
Masak sehingga 45 minit dan sejukkan. Sedap di makan dengan yogurt.
1 comments:
kak yatie... beras panjang tu kalau ganti beras biasa ok ke kak?
Post a Comment