Banner

Banner

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO
layarilah blog kami...
Kepada peminat novel yang ingin membaca novel karya penulis NBkara yang sudah diterbitkan dan bakal diterbitkan, sila layari blog www.nbkara.com


SUDAH BERADA DIPASARAN

Para pembaca boleh memesan buku tersebut melalui laman store kami di www.nbkara.net
Pembayaran boleh melalui ke account no.

Maybank Norhayati Berahim 164267408855
Maybank NBKARA 512026007663
Alliance bank account NBkara 120340010015114

Segala maklumat pembelian/transaksi perlu di e-mail kepada nbkara@yahoo.com atau nbkara_ofis@yahoo.com dan jangan lupakan sertakan alamat pembeli

atau dengan menggunakan wangpos/cek/kiriman wang yang dialamat kepada

D26-GB Jalan Prima Saujana 2/B
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor

Semua penghantaraan di Semanjung adalah percuma.

Harga Sabah Sarawak harus mengikut harga Sabah/Sarawak. Penghantaraan adalah percuma.

layari www.nbkara.net untuk pesanan..


Related Posts with Thumbnails

Friday, July 23, 2010

MANUSIA



Gambar ini tidak ada kena mengena dengan cerita ya. H eheh


Saya ini seorang yang simple.
Pakaian pun kadangkala orang cakap selekeh aja.
Langsung tak vogue!
Pakai tudung pun pakai tudung sarung yang dijual RM10, RM20 aje. Saya pernah beli tudung mahal-mahal, sampai RM150. Pakainya sekejap aje sedap, lepas tu sama aje dengan tudung RM10 dan RM20.
Bila saya beli barang mahal-mahal saya selalu fikir.
Aku beli baju mahal, sampai beratus. Ada orang yang tak makan di luar sana. Kadangkala saya cakap dengan kakak saya. Bagi kita RM10 tak ada apa-apa. Tapi bagi orang lain besar nilainya.
Bila saya masuk mana-mana butik seorang diri.
Terutama butik yang mahal macam kat Pavillon (mencuci mata..ha ha)
Orang selalu pandang sebelah mata.
Bahkan di KLCC pun juga begitu. Saya perasan!
Saya bercerita di Malaysialah, kalau luar negara. Layanan biasa aje saya tengok.
Tapi anehnya bila saya masuk bersama suami saya.
Wah..serta merta layanan mereka kelas pertama sekali.
Sedangkan dia orang tak tahu?
Sayalah menteri kewangan rumah tangga
Bahkan dia orang tak tahu?
Saya kalau beli barang saya kesian nak tawar
Tapi Mr Seyit Kara akan tawar sampai cekik darah. Ha ha.ha
Manusia, memang suka melihat kulit mengukur dari penampilan
dan masih merasakan yang orang asing lebih berduit
dari orang mereka sendiri.!











18 comments:

idasm said...

biasalah tu kak, manusia mmg macam tu. ida pun selalu gak kena... hehehe. diorang ni mmg suka sgt menilai dr luaran semata..

Leeza said...

Saya selalu gak dengar orang mengumpat saya....saya tak kisah kalau tak pakai emas penuh dibadan sampai sarat....sebab alergik terlebih. saya tak kisah orang mengata, janji saya ada duit untuk sara hidup diri dan keluarga. Biarkan je orang kata kita apa kak sebab kita yang tahu hidup kita camner. Camner pun rupa akak, akak tetap kesayangan saya....bila novel baru akak ni keluar? Haus sangat ni....bosan za baca novel2 orang lain ni.

Rizziela said...

Biasalah kak..bagi diaorang..biar papa asal bergaya..

orang yg selekeh ni pada diaorang x berduit...padahal..yg selekeh ni berkepok-kepok duit dalam bank kan?

Epelijau said...

hmm..betul kak. Semuanya menilai buku dari kulit luaran. Kadangkala, am pun begitu juga..bila tersedar cepat beristighfar. Pujian dan kehebatan hakiki hanya milik Yang Maha Menjadikan...

amieyumie said...

betul tu akak - penah sy ngan kawan2 g mkn kat secret recipe, diorang lyn x lyn ja... nak tunggu menu bukan maen lama... tapi ada satu kapel mat salleh ni bru intai.. terus diorang g smbut depan pintu.... padahal mat saleh tu minum ja.. alahaiii melayu

Mama Nazhan said...

tersangat la betulnya kak yati... mentaliti org kite... kalau org putih, arab, mesti rasa abis dasat la... dpt kawan ke.. dapat layan ke...dpt kawin ke...( kak yati berkecuali...hahaha)
tapi org dr negara ke-3 takmo plak yer....hahaha

Dayah said...

Salam Kak Yati,

TRUE! Perkara biasa dalam masyarakat kita. Di pandang tinggi seseorang melalui pakaianya bukan ilmunya. Sigh

EnO said...

biase la kakkk.. lumrahh hidup... kadang kiter survey x semesti nyee nk beli... bile x beli.. org anggap kiterr x der duit... pelikk kann...

Chit Ana said...

betul tu kak..kadang2 ana buat xtahu je hehe..manusia kan.walaupun rambut sama hitam tapi hati lain2

Intanaziela said...

kak yatie, pernah sekali intan dan hubby pi survey kete, masuk kedai nissan, kebetulan kami pakai selipar, naik motor, jurujual melayu tak layan kak...

kalau pakai tie dan pakai smart2 belum tentu berduit sebenarnya kan kan..hihihih

meenmatilda said...

kak yati : saya penah g satu kedai beg kat gardens. saya memang selekeh habis. tapi, bila saya g kedai tu saya nampak satu beg hijau yang sangat cantik. suka hijau ni... baru je pegang and gaya2kan, saleslady yang pompuan tu kata "Kak, beg ni rm4 ribu." saya tersengih saja. tapi dalam hati nak marah. memang tak mampu beli, bukan kerna takde duit tapi rasa sayang sangat rm4 ribu jatuh kat beg saja. paling nak marah: coz they judge us by our clothes. itu saja. coz esoknya, saya g lagi tapi kali ni pakai smart, girl tu tak ingat saya pun....

GreenJade said...

adat le tuh kak..bak kate omputih..judge fm the cover gitu..kdg2 nyampah & jelek pon ade mentaliti gitu

xpe kak..biau sempoi asal kaye hahaha..palsampah baru gitu hik hik hik

cheer up :)

NORHAYATI BERAHIM said...

ida itulah, kadangkala geram juga tengok, apalah dia orang ni. Kalau ngan pak seyit bukan main lagi melayannya..

Za betul, biarlah orang nak mengata kita, asal hidup kita mudahkan dan tak berutang..

NORHAYATI BERAHIM said...

Rizziela..orang bergaya kadangkala buka ada duit pun, kadangkala memang ada he he..

Am, akak pula, kalau tengok orang bergaya, berlagak. kaya.kadangkala fikir juga, orang ni mest banyak utang! Lagi terukkan akak ni..he he..

NORHAYATI BERAHIM said...

amie, mentaliti orang kita begitu. Tengok mat salleh orang luar rasa macam hebat sangatkan? padahal mereka tu kerja apalah di sana tu..

Bai tahu tak, akak lagi teruk, kalau tengok orang melayu yang terlebih2 bersuamikan mat salleh ke bangsa lain, akak cakap..apalah dia orang ni, berlagak sungguh..macam mat salleh tu bagus sangat..bla2, tak perasan yang suamkiku juga orang asing..ha ha

NORHAYATI BERAHIM said...

Dayah..macam mana nak kikis mentality macam tu ya?

Eno, mesti kita nak tengok2 dulukan? kadangkala bila nak masuk butik macam tu jadi macam takut le pulak, kena suruh suami temankan..

Ana, yelah tapi kadangkala dia orang buat dek dan pandang semacam tu, kita rasa tak selesa

NORHAYATI BERAHIM said...

intan..ingat intan tak ada duitlah tu ya? Sakit hatikan orang macam tu..dia tak tahu duit intan berkepuk dalam bank..he he he

Meen, meen cakaplah. Ada tak yang lebih mahal dan lebih cantik dari ini? Ha ha..baru dia terbuka matanya.

Tinie, mentaliti macam tu dimiliki oleh ramai orang di Malaysia ini dan mungkin di dunia ini..

Puan Boo Luck said...

manusia akhir zaman ni mmg camtu akak NB..
suka menilai manusia lain melalui pakaian dn kereta..cermin mata,beg tangan..hahha..

setakat ni tak penah lagi terkena situasi yg begini tapi penah tgk org lain kena..

harap2 saya takkn tergolong dlm golongan org2 yg memandang material semata2..INsyaallah =)