Setiap hari-hari biasa, kerja kita orang perempuan memang memasaklah. Hari ini saya memasak lagi, lagi dan lagi. Apa nama masakan ini, saya tidak berapa ingat. Walaupun sebenarnya suami ada beritahu berkali-kali. Tapi salah satu masakan Turki. Biasa mereka menggunakan kacang dalam masakan tersebut tetapi saya menukarnya kepada asparagus. Masakan ini mudah sahaja dan biasanya di makan dengan roti.
Masukkan air, tomato puree, tomato dan penghabisan bila sudah mendidih barulah dimasukkan asparagus dan sedikit garam.
Nah..dah siap dah pun, biasanya makanan ini di makan dengan roti (wholemeal untuk jaga kesihatan..ha.ha.). Hidangan ini untuk suami dan Qaisara. Untuk saya? Sambal dengan nasi, ikan masinlah..he.he.he
9 comments:
Saya pun suka mkn ns ngan sambal ikan bilis pastu ikan masin sepat. fullamak...mau 2 3 pinggan kak.
malam-malam ni nengok makanan cam sedap jer.. hehehehe
salam kakyati..
cam sedap jer.. tp tu ler minya zaitun le plak yg takde.. terima kasih kak yati berkongsi resepi masakan turki..
hemm nyamanya..
saya tak nak buat, nak mkn yg dah siap jer...hahahaha...bila tgk gambar yg kak yati masak, terus teringin nak rasa!
nampak mcm sedap..tapi betul kata kak NB..ikan kering n sambal belacan lagi best in da world haha
ida pun suka masak..
thanks sharing masakan turki.. boleh tambah koleksi.. hehe..
masakan pakistan pulak byk guna tomato fresh...
ain..sambal di mana jua pun ianya tetap sedap, kalau lidah melayukan..
dhan..sedap juga dhan, masam2 rasanya
Kakyong, tak ada minyak zaiton pun tak apa, hentam aje minyak apa2, kalau tak ada asparagus letak ajela kacang panjang atau kacang buncis, kalau tak ada ayam ganti ngan daging...
Milah.ha.ha..ko tak mau masak ya, nak makan aje..pandai ajelah si Milah ni..
Intan..iyelah..sambal, ikan masin..terlampaulah sedapnya..
idakan ada restoran tentu suka masakkan, akak masak biasa2 aje..da suami nak makan ida..he.he
Sedapnya kak Yati masakan tu? Tapi sedap lagi Sambal dan ikan masin, Makan pulak dng nasi panas2. Yum , yum....
Post a Comment