Banner

Banner

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO
layarilah blog kami...
Kepada peminat novel yang ingin membaca novel karya penulis NBkara yang sudah diterbitkan dan bakal diterbitkan, sila layari blog www.nbkara.com


SUDAH BERADA DIPASARAN

Para pembaca boleh memesan buku tersebut melalui laman store kami di www.nbkara.net
Pembayaran boleh melalui ke account no.

Maybank Norhayati Berahim 164267408855
Maybank NBKARA 512026007663
Alliance bank account NBkara 120340010015114

Segala maklumat pembelian/transaksi perlu di e-mail kepada nbkara@yahoo.com atau nbkara_ofis@yahoo.com dan jangan lupakan sertakan alamat pembeli

atau dengan menggunakan wangpos/cek/kiriman wang yang dialamat kepada

D26-GB Jalan Prima Saujana 2/B
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor

Semua penghantaraan di Semanjung adalah percuma.

Harga Sabah Sarawak harus mengikut harga Sabah/Sarawak. Penghantaraan adalah percuma.

layari www.nbkara.net untuk pesanan..


Related Posts with Thumbnails

Saturday, January 29, 2011

KUIH CHANG

Setiap kali Tahun Baharu Cina, saya pasti teringat beberapa jenis kuih yang dimasak oleh jiran cina saya. Kuih bakul dan kuih Chang adalah di antaranya. Kuih bakul memang saya sangat suka makan tetapi sekarang susah rasanya mahu mencari kuih bakul yang halal.

Kuih chang ini adalah salah satu jenis makanan dari kaum Baba Nyonya. Saya masih ingat, kalau dulu-dulu jiran cina saya mahu membuat kuih chang ini, saya selalu mengikut dia mencari daun buluh. Proses membuat kuih chang ini adalah agak rumit. Daun kena direndam dahulu semalam, direbus supaya daun buluh akan menjadi lembut. Kemudian memasak beras pulut di atas api terlebih dahulu dan akan direbus selama tiga jam. Kuih chang ini ada yang berinti dan ada yang kosong.


Orang melayu di Melaka dah pandai buat kuih ini, tiap kali saya balik Melaka kalau ke pasar Melaka, saya harus beli. Makan dengan sambal pun sedap, dengan sri kaya pun sedap..kalau dengan kari lagi sedap. Resipi? Alamak..saya tahu begitu-begitu sahaja tetapi tak pernah buat. He he he..


13 comments:

Nanak said...

kami panggil kochung..ehehee

7 photo studio said...

Kak, mcm sedap jer kan? Mana nak cari yang halal kat KL nie? Ada orang kata "Label x semestinya halal" Hope ada kengkawan cina nak bagi yg halal (",)

Marina Monroe said...

Salam NB, ada ternampak cina2 menjual tergantung2 tapi akak tak pernah makan kuih nih.

!eNa PnG said...

Selalu nampak kat pasar malam cina..



sedap ke kak?

Puan Mami BooLuck said...

akak NB,dulu masa keja saya selalu tgk ofismate makan kuih chang ni..tp bau die alamak..tak tahan laa..
ada telur masin kat tengah2 tu dgn daging b***..ofismate tu la yg cakap mmg daging b*** wajib taruk dalam kuih chang ni..huhu...terus tak selera nk pandang kuih n!!

tapi kuih bakul dgn kuih bulan smpai la ni jadi faveret saya =)

an15 said...

my parents selalu dapat kuih bakul from our tenant, tapi sampai sudah tak makan. Kadang2 dah keras duduk dalam peti tu.

Kuih chang ni selalu nampak kat Perth (oriental shop owned by Chinese). Banyak permintaan kat sini kot

kakyong said...

rasanya tak pernah makan kuih ni...

GreenJade said...

ya habibi kak..lama sgguh sy x mkn kuih nih..zaman skolah dulu mak rajin jugak buat (al-maklum keluarga beliau cine sumenye hehe)

nauhdir lim said...

Assalamualaikum... Kuih chang ni klu beli di pasar besar melaka, insya'allah, ianya adalah hasil tangan emak abah saya. telah mengusahakan kuih ni sejak 3o tahun lalu. dijamin halal.

nauhdir lim said...

kami enam beradik dibesarkan hasil daripada usaha emak abah buat kuih ni. mmg agak sukar jumpa orang melayu islam yg mmbuat kuih ni, tp Alhamdulillah, emak abah masih bertahan usahakannya hingga hari ini. tp time cina musim sembahyang kuih chang, emak abah terpksa menolak byk tempahan. ada yg di kalangan adik beradik sy ambil cuti, utk tolong emak abah.

ajlaa_nabilah said...

Salam,

ada tak jual yg inti daging or ayam kat melaka ni kak? teringin sgt.

Fita said...

https://www.facebook.com/bakchanghalal

Kuih Chang Halal bole didapati disini.

Big Eater said...

Can call or sms me pls. Nak order kuih chang. Hisham Harun (pengarang majalah) 019-2460088. Atau email shamsalt@gmail.com tq