Banner

Banner

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO
layarilah blog kami...
Kepada peminat novel yang ingin membaca novel karya penulis NBkara yang sudah diterbitkan dan bakal diterbitkan, sila layari blog www.nbkara.com


SUDAH BERADA DIPASARAN

Para pembaca boleh memesan buku tersebut melalui laman store kami di www.nbkara.net
Pembayaran boleh melalui ke account no.

Maybank Norhayati Berahim 164267408855
Maybank NBKARA 512026007663
Alliance bank account NBkara 120340010015114

Segala maklumat pembelian/transaksi perlu di e-mail kepada nbkara@yahoo.com atau nbkara_ofis@yahoo.com dan jangan lupakan sertakan alamat pembeli

atau dengan menggunakan wangpos/cek/kiriman wang yang dialamat kepada

D26-GB Jalan Prima Saujana 2/B
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor

Semua penghantaraan di Semanjung adalah percuma.

Harga Sabah Sarawak harus mengikut harga Sabah/Sarawak. Penghantaraan adalah percuma.

layari www.nbkara.net untuk pesanan..


Related Posts with Thumbnails

Thursday, January 21, 2010

MAKAN....

Jom mari kita masak-masak lagi! Ha.ha.masakan Turki. Makanan ini agak berkhasiat dan boleh dimakan dengan roti.


Sebiji tomato, sebiji lada benggala dan saya juga campurkan cili apa yang namanya. Cili ni selalu orang buat solok. Di potong dadu.


Garam dan oregano. Kalau makanan tak bergaram, apa le rasanya iye tak!


Isi ikan, ikan tenggiri boleh, dory pun boleh, ikan salmon pun boleh, code pun boleh. Tetapi ikan keli, patin, haruan tidak sedap untuk masakan ini ya...


Minyak zaitun dan juga tomato paste. Dalam masakan Turki memang banyak tomato digunakan.

Tumis, bawang putih, bawang merah dengan minyak zaitun, masukkan tomato paste dan juga air. Kemudian masukkan ikan, tomato yang dipotong dan juga cili benggala. Masakan ikan ini seperti masakan ayam yang pernah saya post entrynya di sini dulu. Tetapi untuk ayam, saya letak asparagus. Bukannya tomato dan cili benggala.


Bila sudah mendidih, masukkan oregano dengan garam dan hias dengan daun sup. Biasanya di makan dengan roti. Kalau suami dapat ini, dia tidak akan toleh kiri kanan. Qaisara pun tersangat-sangatlah sukanya dia..
(p/s Kak Nani, suami suka makan kari dan rendang, lainnya dia tak pandai makan lagi)




10 comments:

Leeza said...

simple je resipi ni....nanti boleh cuba jika jumpa ikan tenggiri yang fresh. Kalau tak fresh tentu tak sedap. Apa saja berasaskan ikan memang membuka selera.

Duke Luce Dell'amore said...

terliur!
slurp2!
bile r leh rs masakan kak NB lg kn?
tringat kt spaghetti meatball yg besar2 dulu tu! YUMMY!

Marina Monroe said...

Oh..hubby hanya pandai mkn kari dgn rendang jer..Eh..buli dia suruh mkn assam pedas dgn sambal tumis..he he he..kan kawin ngan org melaka?? Puan nasib baik pandai mengayakan masakkan turki kalau tak kesian dia kannnnn....Anyway, yr receipi ni mesti sedap kalau makan dgn roti nan kan? Woh..terkecur lah..

yatie chomeyl said...

erm menarik dan agak senang nk dpt bhn2...leh di uba bila2 xde idea nk msk apa nanti. mkn dgn nasi pon ok kan kak?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

senangnya nak buat. boleh cuba.

kena tunggu kuah tu pekat atau cair macam kari ?

JuliaEsqa said...

Aduss..sokmo tgk resipi dr turki mgoda selera...resipi yg terung dulu tu best gak...dah try...

NORHAYATI BERAHIM said...

za..nanti cuba jangan tak cuba, amat muda sekali..tapi kalau pakai minyak kelapa, rasanya lain sikit kot..

Jim..hang ni bila cite pasal makan mesti kecur liur..ha.ha

NORHAYATI BERAHIM said...

kak nani, pitam suami kalau suruh dia makan sambal, masak sambal dalam rumah pun dia bising, terutama kalau letak belacan.semua pintu dan tingkap dibukanya..ha.ha.nak masak sambal, laksa biar dia tak ada..dan awal2 kena pasang aromotherapy sebelum dia balik..

yatie, boleh aje dengan makan dengan roti atau nasi, tapi akak kalau tak pedas tak makan..

NORHAYATI BERAHIM said...

azrina, kalau turki punya, biasanya sedikit berair..sebab dicolek dengan roti..

Jue, resipi terung tu da cuba ke? ha.ha.ha

JuliaEsqa said...

Masak terung tu dah buat dahhh...jue mmg suka terung...bila tgk resipi tu terus p cari bahan...sedappp(erkk...tak la sesedap org sana buat kot)...ratah jee..hahaha.