Sebiji tomato, sebiji lada benggala dan saya juga campurkan cili apa yang namanya. Cili ni selalu orang buat solok. Di potong dadu.
Isi ikan, ikan tenggiri boleh, dory pun boleh, ikan salmon pun boleh, code pun boleh. Tetapi ikan keli, patin, haruan tidak sedap untuk masakan ini ya...
Minyak zaitun dan juga tomato paste. Dalam masakan Turki memang banyak tomato digunakan.
Tumis, bawang putih, bawang merah dengan minyak zaitun, masukkan tomato paste dan juga air. Kemudian masukkan ikan, tomato yang dipotong dan juga cili benggala. Masakan ikan ini seperti masakan ayam yang pernah saya post entrynya di sini dulu. Tetapi untuk ayam, saya letak asparagus. Bukannya tomato dan cili benggala.
Bila sudah mendidih, masukkan oregano dengan garam dan hias dengan daun sup. Biasanya di makan dengan roti. Kalau suami dapat ini, dia tidak akan toleh kiri kanan. Qaisara pun tersangat-sangatlah sukanya dia..
Bila sudah mendidih, masukkan oregano dengan garam dan hias dengan daun sup. Biasanya di makan dengan roti. Kalau suami dapat ini, dia tidak akan toleh kiri kanan. Qaisara pun tersangat-sangatlah sukanya dia..
(p/s Kak Nani, suami suka makan kari dan rendang, lainnya dia tak pandai makan lagi)
10 comments:
simple je resipi ni....nanti boleh cuba jika jumpa ikan tenggiri yang fresh. Kalau tak fresh tentu tak sedap. Apa saja berasaskan ikan memang membuka selera.
terliur!
slurp2!
bile r leh rs masakan kak NB lg kn?
tringat kt spaghetti meatball yg besar2 dulu tu! YUMMY!
Oh..hubby hanya pandai mkn kari dgn rendang jer..Eh..buli dia suruh mkn assam pedas dgn sambal tumis..he he he..kan kawin ngan org melaka?? Puan nasib baik pandai mengayakan masakkan turki kalau tak kesian dia kannnnn....Anyway, yr receipi ni mesti sedap kalau makan dgn roti nan kan? Woh..terkecur lah..
erm menarik dan agak senang nk dpt bhn2...leh di uba bila2 xde idea nk msk apa nanti. mkn dgn nasi pon ok kan kak?
senangnya nak buat. boleh cuba.
kena tunggu kuah tu pekat atau cair macam kari ?
Aduss..sokmo tgk resipi dr turki mgoda selera...resipi yg terung dulu tu best gak...dah try...
za..nanti cuba jangan tak cuba, amat muda sekali..tapi kalau pakai minyak kelapa, rasanya lain sikit kot..
Jim..hang ni bila cite pasal makan mesti kecur liur..ha.ha
kak nani, pitam suami kalau suruh dia makan sambal, masak sambal dalam rumah pun dia bising, terutama kalau letak belacan.semua pintu dan tingkap dibukanya..ha.ha.nak masak sambal, laksa biar dia tak ada..dan awal2 kena pasang aromotherapy sebelum dia balik..
yatie, boleh aje dengan makan dengan roti atau nasi, tapi akak kalau tak pedas tak makan..
azrina, kalau turki punya, biasanya sedikit berair..sebab dicolek dengan roti..
Jue, resipi terung tu da cuba ke? ha.ha.ha
Masak terung tu dah buat dahhh...jue mmg suka terung...bila tgk resipi tu terus p cari bahan...sedappp(erkk...tak la sesedap org sana buat kot)...ratah jee..hahaha.
Post a Comment