1 kati tepung gandum
1 paket raqi kering/mauripan
Air secukupnya
Garam.
masukkan kesemuanya kemudian uli hingga menjadi doh dan simpan sehingga tepung naik dan ringan.
Inti
1 biji kelapa muda yang diparut
gula melaka/perang
kacang hijau 3 sudu/direbus (pilihan)
Campurkan semua bahan dan masak di dalam api yang perlahan.
Cara membuatnya.
Apabila tepung sudah naik, gentel menjadi bulat dan isi intinya.
Kukus selama 10-15 minit
Boleh dihidangkan
7 comments:
saya suka makan pau!
ermm.. sedap sedap sedap.. TQ bg idea.. menu tuk minum petang harini.. lama da x buat pau.. :-)
nti bolehla buat..nampk macm tak susah sangat.
Petang2 macam ni teringin plak nak makan tapai ubi gara2 baca novel akak tu..emm tapi sedap ke makan ngan susu...akak punya idea memang selalu kreatif, tapai pun dimakan dengan susu. apa kata lepas ni akak letak resepi macmna nak buat tapai ubi plak..hehee
hari tu opahnya (makbonda saya) antor pau ni ke rumah.. anak2 pakat makan inti jer... huhuuuu...
mcm senang aje kak....
saya suka pau kampung. lagi-lagi kalau yang inti kaya. pau kampung ni, walaupun kulitnya keras berbanding pau segera tapi isi dalamnya gebu
MCM JANJI2 JE...masa kak yati update ngan pau kpg ni... saya dok borak2 ngan member opis masa sarap kat cafe...kalau ada pau kampung kan best...
rajin semakin rajin kak yati kite ni menynsing lengan di dapur yer...hahaha
Post a Comment