Banner

Banner

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO
layarilah blog kami...
Kepada peminat novel yang ingin membaca novel karya penulis NBkara yang sudah diterbitkan dan bakal diterbitkan, sila layari blog www.nbkara.com


SUDAH BERADA DIPASARAN

Para pembaca boleh memesan buku tersebut melalui laman store kami di www.nbkara.net
Pembayaran boleh melalui ke account no.

Maybank Norhayati Berahim 164267408855
Maybank NBKARA 512026007663
Alliance bank account NBkara 120340010015114

Segala maklumat pembelian/transaksi perlu di e-mail kepada nbkara@yahoo.com atau nbkara_ofis@yahoo.com dan jangan lupakan sertakan alamat pembeli

atau dengan menggunakan wangpos/cek/kiriman wang yang dialamat kepada

D26-GB Jalan Prima Saujana 2/B
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor

Semua penghantaraan di Semanjung adalah percuma.

Harga Sabah Sarawak harus mengikut harga Sabah/Sarawak. Penghantaraan adalah percuma.

layari www.nbkara.net untuk pesanan..


Related Posts with Thumbnails

Saturday, May 16, 2009

KASIHAN..


SEOUL (AFP) - - A homeless South Korean unable to withdraw his life savings because he could not remember his real name has died in poverty, officials said. (macam mana orang tak ingat nama sendiri ya!)

The man, believed to be aged 56, died of cancer last month, leaving 128 million won (just over 100,000 dollars) in a bank account that was opened in early 1993 under the alias of Na Hae-Dong. (wah banyak tu dalam RM350k)

The account was frozen several months later when a law took effect to ban accounts held under false names, as an anti-corruption measure.

Deposits were still allowed but the account holder had to register a real name to withdraw money, something "Na" could not do.

"He didn't know what his real name was or where he was born. We tried but failed to identify him," Yoo Joon-Soo, the senior official of Yongbong district in the southwestern city of Gwangju, told AFP by phone.

The man collected scrap iron and other junk and slept on his cart under plastic sheets before moving in 2007 into a makeshift shelter made from a shipping container.

Though he could not withdraw from the account, he kept putting in savings.(macamana bank Korea ya, bank-in boleh withdraw tak boleh?)

"He used to say he wanted to buy a home with his savings," Yoo said. (kasihan, sampai mati pun tak dapat beli rumahkan!)

"Last month, we applied for court approval to create his new ID and the court procedure was under way."

A local court is expected to order that the savings revert to the state, he added.


P/s The moral of story..jangan bagi nama anak panjang-panjang. Nanti anak tak ingat nama sendiri. Bukan sahaja anak tak ingat, kita pun tak ingat. Teringat kata seorang ustaz. Beri nama anak yang ringkas, yang akan kita sebut sentiasa. Ini kita letak tiga nama, satu nama sahaja kita sebut dan dua nama lagi terpinggir. Dan berilah anak dengan nama yang membawa maksud yang baik-baik.

4 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

viva sakura 2 nih :D ngeee...

ain said...

tul tu...jgn beri anak nama panjang2, pas tu ejaan yg bukan2. siannnn dia org nanti. tu belum lg kalau nama parents pun panjang gak. aduss!!

Lizabujang said...

Asalamualaikum....betul. za setuju 100%. Kepada bakal ibu2 jangan 'ngegeh' nak bagi nama panjang2 , sebab ada anak2 yang komplen dekat cikgunya,"cikgu, kenapalah mak bapa saya bagi nama panjang2, susah saya nak tulis dan ingat." Za sebagai cikgupun payah sebab ruangan untuk nama dalam kertas soalan, borang pendaftaran exam terhad sahaja. dan...takkan anak2 anda pakai nametag luarbiasa saiznya pula.....bayangkanlah sendiri.Sapa yang malu...anda dan anak anda jugaaaaa......

kakyong said...

eh, depa takde sistem mcm kat mesia ker.. i/c trakking melalui cap jari... i tots the system terpakai seluruh dunia... siannyer kalo camtu...

harap2 kat mesia jgn le jd camtu, kalo tak sesia setiap kita ade sorg satu i/c..