Banner

Banner

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO
layarilah blog kami...
Kepada peminat novel yang ingin membaca novel karya penulis NBkara yang sudah diterbitkan dan bakal diterbitkan, sila layari blog www.nbkara.com


SUDAH BERADA DIPASARAN

Para pembaca boleh memesan buku tersebut melalui laman store kami di www.nbkara.net
Pembayaran boleh melalui ke account no.

Maybank Norhayati Berahim 164267408855
Maybank NBKARA 512026007663
Alliance bank account NBkara 120340010015114

Segala maklumat pembelian/transaksi perlu di e-mail kepada nbkara@yahoo.com atau nbkara_ofis@yahoo.com dan jangan lupakan sertakan alamat pembeli

atau dengan menggunakan wangpos/cek/kiriman wang yang dialamat kepada

D26-GB Jalan Prima Saujana 2/B
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor

Semua penghantaraan di Semanjung adalah percuma.

Harga Sabah Sarawak harus mengikut harga Sabah/Sarawak. Penghantaraan adalah percuma.

layari www.nbkara.net untuk pesanan..


Related Posts with Thumbnails

Thursday, July 23, 2009

PENING DENGAN BUDAK KECIK NI..


Cerita si Qaisara lagi...
"Baba i found frog at taman.." begitu teruja Qaisara malam itu bercerita dengan saya dan babanya.
"Oh..ya..how the frog? Cute or not?" babanya bertanya.
"Frog cute baba?" berkerut-kerut dahi Qaisara. Saya sudah ketawa.
"Umi...Teta pukul dia dengan kayu.." Qaisara kalau dengan babanya cakap bahasa Inggeris, dengan saya dia akan bercakap bahasa melayu.
"Hey..jangan sayang. Kita tak boleh pukul frog"
"Iwant kill the frog ."
"Jangan sayang, kita tak boleh bunuh frog.."
"Kenapa?" mata Qaisara sudah bulat.
"Islam tak benarkan kita bunuh frog. Ada beberapa jenis binatang yang dilarang Islam membunuhnya.." saya menerangkan. Kadangkala saya lupa Qaisara berusia 3 tahun.
"Binatang apa umi?"
"Semut, lebah, burung Pelatuk (Hud-Hud) dan juga Katak sayang.."
"Tapi bibik selalu bunuh semut umi.." saya tersentak. Alamak...tapi melihat Qaisara yang diam, hati saya lega.
"Binatang apa yang kita kena bunuh umi.." lapang hati saya sebab Qaisara bertanyakan hal yang lain.
"Tikus, Ular, Kala jengking, Gagak, Cicak"
"Kenapa kita kena bunuh cicak umi.."
Lalu saya ceritakan ketika Nabi Ibrahim dilemparkan kedalam api, cicak meniupkan api supaya api menjadi lebih lebih marak. Qaisara mendengar dengan tekun. Entah faham ke tidak, tak tahulah..
"Bila atok kena masuk dalam api umi...."
Ha.ha.ha.ha...saya sudah gelak besar/ gelak guling-guling. Iskk..memang saya selalu ajar Qaisara.
What is your baba name..Seyit Kara..
What is your umi name...Norhayati Berahim...
What is yout atok name...Berahim..

19 comments:

Mama Nazhan said...

TETA ni memang bijak la kak yati... soalan dan jawapan dia mesti selalu tak disangka2 kan?

ain said...

hahaha...teta...tetaaaa..!!! tp dia sungguh bijak kak! u r lucky to have such a wonderful doter!!

Ajzie said...

comelllll nya dia..

salam ziarah dari saya

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

naper teta soal atok lak kak? nuar blur 4 saat...

ameeza77 said...

ha ah la kak yati, meeza pon blurr ni hahah, teringat la citer kak yati bout your father, tapi takkan Teta tau kot ksah2 tu?

yatie chomeyl said...

hehehe seronok melayan kerenah anak yg tgh nak besar ni kan? macam2 soalan nye..kena bersedia je dgn skema jawapan ye tak akak?

NORHAYATI BERAHIM said...

ya..Allah adik2 ku nuar dan ameeza..kan akak bercerita mengenai nabi Ibrahim...atoknyakan nama Berahim..dia sound tu samakan..
dia ingat atok dialah yang kena masuk dalam api tu..ha.ha..


Bai..teta ni kekadang pening2 melayannya..

Ain..teta hari2 ada sahaja kerenahnya..

NORHAYATI BERAHIM said...

salam Ajzie..selamat datang ke blog akak..

Yatichomeyl..yelah budak2 sekarang yatie, dia dapat pandai buka komputer sekrg ni da ada komputer sdr..esok2 apa pula jawapannya..

adriea said...

hehehehe... bijaknye qaisara..

Mujahidah said...

adeii kak yati asal akak update pasal teta mesti saya gelak mcam nak guling2 je...nasib baik akt opis tak pasal kang orang cakap saya ni buang tebiat..ape pun salam ziarah kak dari saya..

dhan said...

hahahaha... ade jer teta tuh.. saya baca ayat tuh dua kali baru perasan...heheheheh.. ade jer teta tuh...

~:|:sara:|:~ said...

pandainyiew...
hahaha...
lawak² entry akk ni...
Qaisara cute!!

Duke Luce Dell'amore said...

hahaha...
bdk2 mmg terlalu lurus kn akak??

sbb tu kite kene ckap dgn penuh berlapis..

idasm said...

teta ni tajam ingatannya kak... mmg lawaklah...hehe..
akak ida suka tengok gambar teta pakai tudung tu... comelnyer!!!!

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

ooooooooooooo...

teta very the sastera tau... :p

kikikiki

MyHasla said...

alahai kak...
gelak lagi baca entry akak! anak akak memang bijak... and cute.

ameeza77 said...

hahah, lembab 2 saat la kak yati :p

Kish said...

Salam ziarah kak yati... he he. teta sgt cute n genit~!

he he, along meza bukan je lembab sesaat 2... he he. tu la, bace melampaui kelajuan cahaye lg, :D

Nur Asiah said...

kak yati..baca kisah teta buat saya senyum n gelak sorang la..mcm baca nvl akak lak..