Banner

Banner

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO
layarilah blog kami...
Kepada peminat novel yang ingin membaca novel karya penulis NBkara yang sudah diterbitkan dan bakal diterbitkan, sila layari blog www.nbkara.com


SUDAH BERADA DIPASARAN

Para pembaca boleh memesan buku tersebut melalui laman store kami di www.nbkara.net
Pembayaran boleh melalui ke account no.

Maybank Norhayati Berahim 164267408855
Maybank NBKARA 512026007663
Alliance bank account NBkara 120340010015114

Segala maklumat pembelian/transaksi perlu di e-mail kepada nbkara@yahoo.com atau nbkara_ofis@yahoo.com dan jangan lupakan sertakan alamat pembeli

atau dengan menggunakan wangpos/cek/kiriman wang yang dialamat kepada

D26-GB Jalan Prima Saujana 2/B
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor

Semua penghantaraan di Semanjung adalah percuma.

Harga Sabah Sarawak harus mengikut harga Sabah/Sarawak. Penghantaraan adalah percuma.

layari www.nbkara.net untuk pesanan..


Related Posts with Thumbnails

Friday, July 17, 2009

KAMU KELEDAI

Suami kalau bergurau dengan Qaisara. selalu menggunakan perkatakan.Esek!. Atau pun keledai Saya selalu marahkan dia kerana mengatakan Qaisara Keledai.. Dalam masyarakat melayu memang pantanglah kalau kita dikatakan keledai bukan?

“Awak jangan salah faham. Keledai adalah binatang yang comel. Saya ingat satu masa dahulu masa sekolah rendah. Cikgu mengatakan saya..Esek! Sebab cikgu cakap betapa comelnya mata awak. Macam mata anak keledai.”

Betapa saya tegur, suami tidak pernah mempedulikan kata-kata saya. Bahkan ketika di Turki perkataan itu ditujukan kepada anak-anak kecil rakan-rakannya. Anak-anak itu tampak begitu gembira sekali. Mahu tidak mahu terpaksalah saya telan dan terima sebagai satu budaya orang Turki.

Kalau di luar negara contohnya di UK, Orang-orang di sana kalau melihat anak-anak comel selalu mengatakan so cute like piggy! Bagi mereka anak babi adalah binatang yang cukup comel. Sebab itu ada babi dalam kartun Pooh.


Comel ke keldai ini?

Jadi bila anak-anak kita disamakan dengan anak khinzir jangan marah. Cute kata mereka walaupun jijik bagi kita.

Bagi orang-orang arab pula. Bila kita sebut mereka khinzir. Mereka tidak akan marah sangat. Bagi mereka, babi cuma najis tetapi tidak hodoh atau bodoh. Tetapi cuba sebut himar atau keledai. Mahu bergaduh atau bertumbuk tengah jalan. Bagi mereka, walau khinzir itu najis tetapi yang paling hina, paling bodoh, paling bangang di mata masyarakat mereka adalah keldai.

Dan saya selalu teringat lawak bodoh masyarakat kita. Kenapa babi jalan selalu tunduk sahaja. Jawapannya sebab mereka babi.

Kalau di Malaysia babi jalan tunduk sudah pasti di negara Barat babi jalan mendabik dadakan. Ha.ha.ha..Apa jugalah yang saya repekkan ini.


11 comments:

Leeza said...

salam kakak....
mmg sadis ah kalau teta yg comel dipanggil esek....huhuhu. cakap pasal bab one ni teringat insiden driving ke kuching.....tetiba melintas la lori bawa bab one banyak n gemuk2. za bila tengok bab one ni....sensitif...rasa nak muntah masa tu juga. atlast, za slow dan bg kereta2 lain potong....biar tak nampak lg binatang tu.

dhan said...

macam2lah ade jer... hehehehehe...
kalau orang yg xbiasa mesti marah bile disamakan dgn esek kan kak...

k.yati: hati saya cam melonjak-lonjak nak jumpa k.yati... tgklah InsyaAllah kalau diizinkan teringin nak berbual panjang... masa PBKL arituh cam xpuas je.. :)

idasm said...

mcm2 yea kak. arab lain, turki pulak lain. american lain pulak ceritanya..

Duke Luce Dell'amore said...

owh..
menarik..
macam2 budaya dr pelbagai negara akak citerkn..
suker2...

tiap2 masyarakat ade budaya msing2..ape yg perlu kite lakukn hany hormati budaya msing2..kn akak??

ain said...

n3 yg menarik ni kak yati. sekurang2nya kita tahu binatang2 yg akak sebut mewakili maksud2 tertentu di negara2 tertentu. jd x le kita nanti bertumbuk pulak bila ada yg kata anak kita cute like a piggy.hehehe

kak yati..blog lama sy dh tamat service ye kak. ni blog baru bttp://menmylife-ain.blogspot.com

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

kat malaysia, kalu baby tu comel takde plak disama2kan dgn haiwan kan as far as i concern...mujur...kikiki... :D

Rantong said...

sebab keldai ada sebut dlm Quran ttg suara hodoh seperti keldai. Mungkin tu kot sebabnya.

View Profile: Rantong™

Jamilah Aini Mohd Rafiei said...

kah3x

NORHAYATI BERAHIM said...

za..bagi dia orang teta comel macam esek nak cakap macam manakan?

Dhan..salam, kalau dhan datang pesta buku takut tak boleh banyak bercakap juga..kalau orang tak ramai bolehlah sembang panjang2kan..

ya jim..setiap masyarakat ada tanggapan mereka sendiri..menarikkan..

NORHAYATI BERAHIM said...

ida..sabah/sarawak semenanjung pun berlainan budayanya inikan pula jauh beribu batu..

ain..yelah ain, sekurang2nya kita tahu apa yang kita tidak tahukan?

dekat malaysia..kalau cakap..comelnya baby tu macam keledai, macam khinzir mau kenapa pelempang nuar..ha.ha

Rantong..mungkin agaknya kot..

Milah..suka pulak dia..

kakyong said...

sesuatu yg baru utk saya ni... hmmm..
lain org lain budaya nya..
pasni kena belajar jgn cepat melatah... :)