Banner

Banner

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO
layarilah blog kami...
Kepada peminat novel yang ingin membaca novel karya penulis NBkara yang sudah diterbitkan dan bakal diterbitkan, sila layari blog www.nbkara.com


SUDAH BERADA DIPASARAN

Para pembaca boleh memesan buku tersebut melalui laman store kami di www.nbkara.net
Pembayaran boleh melalui ke account no.

Maybank Norhayati Berahim 164267408855
Maybank NBKARA 512026007663
Alliance bank account NBkara 120340010015114

Segala maklumat pembelian/transaksi perlu di e-mail kepada nbkara@yahoo.com atau nbkara_ofis@yahoo.com dan jangan lupakan sertakan alamat pembeli

atau dengan menggunakan wangpos/cek/kiriman wang yang dialamat kepada

D26-GB Jalan Prima Saujana 2/B
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor

Semua penghantaraan di Semanjung adalah percuma.

Harga Sabah Sarawak harus mengikut harga Sabah/Sarawak. Penghantaraan adalah percuma.

layari www.nbkara.net untuk pesanan..


Related Posts with Thumbnails

Wednesday, March 3, 2010

KREATIF TERLEBIH!

Mari kita melawat forklore museum di Songkhla. Songkhla sebenarnya diambil dari bahasa melayu Singgora bermaksud, City Of lion. Sebab itu kalau terdengar lagu-lagu melayu di muzium ini janganlah harian. RM10 untuk rakyat negara asing. Terletak di atas bukit . Boleh berkereta hingga ke atas. Kalau mahu mendaki, putus nafas dibuatnya.


Ini jambatan Tinsulanonda di lihat daripada Museum. Dari pantai Samila, kami harus menaiki feri yang berharga RM3. Kereta dengan kami sekalilah naik feri. Ha.ha.ha.. Kemudian harus melalui jambatan ini ke Ban Tai Soh dan selepas sahaja jambatan di atas bukit di situlah terdapat muzium forklore ini.


Kebanyakkan barang yang dipamerkan di sini amat dekat dengan orang melayu, seperti bekas membuat kuih koya atau putu kacang ini.
Orang-orang siam memang terkenal dengan kepakaran, mengukir, membuat barang kraftangan dan barangan tembaga. Apa benda ini ya?

Tembaga di atas digunakan untuk ini...


Di sini juga banyak dipamerkan cara memarut kelapa. Orang perempuan caranya begini kalau memarut kelapa.

Orang lelaki caranya begini. Banyak bentuk pengukur kelapa yang dipamerkan di sini yang menarik perhatian lensa kamera saya. Mari kila lihat dan berseronoklah melihatnya.

















Jangan komen apa-apa ya. Faham-faham sendiri apa yang anda tengok. Ha.ha. ha kesimpulannya orang-orang Thai memang kreatif terlebih tau...



13 comments:

shafahanz-iman said...

sanggup ke kita duduk ata tu kak, kalau kat kampung yang ada pun yg jenis tradisional. Catitan akak ni buat saya teringatkan kampung tok di Kedah yg asalnya pun dari Siam gak..

| Krsty Pinky | said...

erkk..tak tau nk komen tgk gambar sedemikian rupe..hehehe..
tp sy penah mrasa mgukur kelapa dgn kusi mcm tu..

idasm said...

ya ampun, mmg terlebih kreatif diorang ni kak. hahahaha...

!eNa PnG said...

hehehe sgt kreatif..:) tak sanggup nak pakai lor..:d

umie said...

hehhehe..kak, diaorg ni tersangat la kreatif

Nadiah Sidek said...

mengarut2 je la design pengukur kelapa tu :p

Suhana Shahril said...

Kat umah mak saya kat penang masih guna alat pengukur kelapa ni, tapi takdelah yang design kreatif terlebih ni.yang biasa jer.Slalu bila mak nak kelapa parut, abah ler yang ditugaskan untuk mengukurnya. Dulu masa time muda remaja, tugas mengukur tu tugas ana, tapi semenjak dah kawin & ada anak, dah tak buat dah.Kalo kat umah ana sendiri, ana pakai yang segera jer sebab kalo masak gulai pun tak letak banyak. Cik abang tak suka gulai yang lemak2. Almaklumlah mak mertua keja kat IJN..kolesterol..kehkeh..

Dayah said...

Salam Kak Yati,

huishhh berbentuk2 & kebanyakkannya rupa bentuk badan manusia.

Dulu2 pakai juga parut kepala lagu ni kat kampung, la ni tak dak dah. Pakai mesin sudah hehehehe..

Dayah pernah try, tapi mengukuq dgn lembab sekali ya.. kekeke.. last2 mak sedara kata "hang dok tepi meh aq buat cepat sikit" huhuhu sungguh modennya saya ini.. hahahaha

Marzalina said...

mmg kelakar plak kukur kelapa camtu...hehehehe...bila belek2..mmg pelik sungguh..tak terjangkau dek akal intan hahahahaha

Intanaziela said...

ish..ish...sungguh la advance mereka ye kak...kakakakakka...

Cik Mont said...

hishhh... seram la tgk pengukur yg matanya terbeliak tu.. haruss sanggup tak mkn kelapa dr nak kukur guna tu..

Duke Luce Dell'amore said...

ERK??
AKAK!!
tu utk tatapan org dewasa!
kanak2 mcm jim ni xsesuai tgok..
especially last pic tu..
ngeri!

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

ya rabbi! bawa piah ni habis ditanya itu ini...haha! :-D