Banner

Banner

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO
layarilah blog kami...
Kepada peminat novel yang ingin membaca novel karya penulis NBkara yang sudah diterbitkan dan bakal diterbitkan, sila layari blog www.nbkara.com


SUDAH BERADA DIPASARAN

Para pembaca boleh memesan buku tersebut melalui laman store kami di www.nbkara.net
Pembayaran boleh melalui ke account no.

Maybank Norhayati Berahim 164267408855
Maybank NBKARA 512026007663
Alliance bank account NBkara 120340010015114

Segala maklumat pembelian/transaksi perlu di e-mail kepada nbkara@yahoo.com atau nbkara_ofis@yahoo.com dan jangan lupakan sertakan alamat pembeli

atau dengan menggunakan wangpos/cek/kiriman wang yang dialamat kepada

D26-GB Jalan Prima Saujana 2/B
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor

Semua penghantaraan di Semanjung adalah percuma.

Harga Sabah Sarawak harus mengikut harga Sabah/Sarawak. Penghantaraan adalah percuma.

layari www.nbkara.net untuk pesanan..


Related Posts with Thumbnails

Saturday, September 12, 2009

SAMBAL SULUR KELADI.

Rupanya teka sambal ini amat sukar dijawab oleh para pembaca blog saya, di Melaka memang banyak sambal yang aneh, seperti sambal tahi minyak dan juga sulur keladi ini. Sulur keladi mudah didapati dirumpunan pokok keladi. Ianya selalu menjulur dan perlu dibersihkan dan dipotong sebelum di masak. (Dalam buku Harum Chempaka ada diceritakan mengenai sambal sulur keladi ini)

Jom masak sambal tumis sulur keladi!


Bawang putih, bawang merah, cili, dimesin sekali dan ditumis dengan minyak sehingga garing.


Ikan bilis dibersihkan, dibuang tahinya dan dibelah dua. Apabila campuran cili dan bawang tadi telah masak, masukkan ikan bilis.


Masukkan sedikit air asam.

Kemudian masukkan sulur keladi yang , dibersihkan, dibuang kulit arinya dan dipotong-potong anggaran 1 inci setengah. Masukan garam dan perasa.



Inilah hasilnya, sambal sulur keladi yang amat sukar rupanya dijawab oleh para peserta.




11 comments:

ain said...

wahh...untungnya sape yg meneka dgn tepat. adiah sungguh lumayan!!

lamanya tak jumpa sulur keladi. susah nak dpt sekrg ni, dulu main cekup kat dlm parit dpn umah aje.hihi

Kish said...

isk2 kak yati~ x nampak rupe keladi tu.. da mcm rupe ayam da or daging. huhuhuhu.... alahai ruginye~

patut kene tanye org melaka ni. ngehe untung2 sape dpt beg di atas itu, isk2..

Duke Luce Dell'amore said...

pelik sgguh smbal tu..
tp,mesti sdap??

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

pagi2 bukak blog ni, hatta sambal pun terliur tgk...cam dah terasa2 sambal di tekak... grrr

idasm said...

mmg kat terengganu, slur keladi x dibuat sambal kak.. ida mmg tak pernah tengok dan tak pernah makan. yg ada sulur keladi ni dibuat masak asam.
tp sambal sulur keladi ni..mcm best je kak.. beruntung siapa yg dpt meneka dgn tepat. ida mmg x leh nak teka.. blur!!! hehe...

Nadiah Sidek said...

1st time dgr sambal sulur keladi

Sayang.Ibu said...

alaaaa...ingatkan sambal ikan bilis... huhuuuuu

kakyong said...

mertua saya suka sulur keladi masak asam ...

tak pernah lagi buat sambal ni, tak tahu pun sulur keladi boleh dibuat sambal ala2 sambal tumis... kalo buat suami saya nak makan ker...

kak, jemput amik kadraya di blog yer.. http://kakyong72.blogspot.com/2009/09/salam-aidil-fitri-kadraya-untuk-semua.html
nak tinggalkan pesan di kotak komen kak, tapi kotak komen mogok kot dgn saya..

Marzalina said...

intan pun tak penah dengar nama sambal tu..alahaiii

GreenJade said...

so sy x menanglah ni ye akak? kempunan lah cenderahati dr akak NB nih hahaha..!!

btul tuh akak..melaka mmg kaya ngn sambal2 nye..hubby org Melaka..saye pon adh terikut2 style masakan sane.masak ape pon nk pedas2 jek.'asam pedas'-ferghhh...mmg mknn wajib hehe

Zaidah said...

kak boleh tanya mana dapat sulur keladi tu... saya teringin sangat nak makan tapi tak tahu mana nak cari... kalo kat muar banyak jual kat pasar... ni kat KL x tau mana nak carik... mengidam sangat ni...