Banner

Banner

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO

SELAMAT MEMBACA NOVEL NBKARA..SILA KLIK LOGO
layarilah blog kami...
Kepada peminat novel yang ingin membaca novel karya penulis NBkara yang sudah diterbitkan dan bakal diterbitkan, sila layari blog www.nbkara.com


SUDAH BERADA DIPASARAN

Para pembaca boleh memesan buku tersebut melalui laman store kami di www.nbkara.net
Pembayaran boleh melalui ke account no.

Maybank Norhayati Berahim 164267408855
Maybank NBKARA 512026007663
Alliance bank account NBkara 120340010015114

Segala maklumat pembelian/transaksi perlu di e-mail kepada nbkara@yahoo.com atau nbkara_ofis@yahoo.com dan jangan lupakan sertakan alamat pembeli

atau dengan menggunakan wangpos/cek/kiriman wang yang dialamat kepada

D26-GB Jalan Prima Saujana 2/B
Taman Prima Saujana
43000 Kajang
Selangor

Semua penghantaraan di Semanjung adalah percuma.

Harga Sabah Sarawak harus mengikut harga Sabah/Sarawak. Penghantaraan adalah percuma.

layari www.nbkara.net untuk pesanan..


Related Posts with Thumbnails

Tuesday, November 3, 2009

BILA SOALAN TIDAK DAPAT DIJAWAB

Gambar Teta saya ambil daripada facebook idasm. He..he.he..

Sejak setahun kebelakangan Teta memang suka mendengar lagu dan cerita sebelum tidur. Dua hari yang lalu sebelum tidur saya mainkan lagu Give Thank to ALLAH
Give thanks to Allah,
for the moon and the stars
prays in all day full,
what is and what wastake hold of your iman
dont givin to shaitan
oh you who believe
please give thanks to Allah.
Allahu Ghefor Allahu Rahim Allahu yuhibo el Mohsinin,
hua Khalikhone hua Razikhone whahoa ala kolli sheiin khadirAllah is Ghefor Allah is Rahim


"Umi, why we have to thanks to ALLAH.."
Selepas mendengar lagu tersebut, Qaisara bertanyakan soalan. Sejak akhir-akhir ini memang saya sering dismash dengan soalan-soalan yang kadangkala tidak terfikir oleh saya.
"Because ALLAH give us moon, stars.."
Berkerut-kerut dahi anak saya. Apa yang difikirkan agaknya.
"If ALLAH no give us moon how umi?"
Kali ini dahi saya pula yang berkerut. Apa saya nak buat. Saya pandang kiri kanan. Lantas saya bangun dan tutup lampu.
"Why you off light umi?" Teta bertanya saya dalam gelap.
"This is happen when ALLAH doesn't give us Moon, stars...."
Qaisara seperti faham. Dia menganggukkan kepalanya dan saya buka lampu semula sambil berbaring di sebelahnya.
"Oh..dark umi ya.."
"Ya sayang.."
Jawap saya sambil mencium-cium pipinya.Saya fikir Qaisara sudah berpuas hati, nyata belum lagi.
"dont givin to shaitan, what umi?"
Aduh apa saya nak jawab ni? Susah juga kalau lagu-lagu macam ni..fikir saya.
"Jangan berbaik-baik dengan shaitanlah. Shaitan never stops trying to get us to do bad things "
Entah Qaisara faham ke tidak. Matanya terkebil-kebil lagi.
"Shaitan fights against everything Allah likes"
Sambung saya lagi.
"What ALLAH likes umi?"
"ALLAH likes you love your parents, nice with your friends.."
"And shaitan ask me fight with my friends ya umi.."
"Ya sayang.."
Fuh..lega-lega. Bila Qaisara sudah menganggukkan kepalanya.
"But umi why this song said..ALLAH is monster.."
Terbeliak mata saya mendengar pertanyaan tersebut. Ada ke lagu ini mengatakan ALLAH itu monster? Saya pasang semula lagu tersebut..
Allahu Ghefor Allahu Rahim Allahu yuhibo el Mohsinin
"See umi ALLAH is monster.."
Ya..ALLAH si Teta, Mohsinin dikatakan monster. Mungkin MOH tu sama walaupun hujung itu amat berlaian. Dan saya beritahu dia itu disebut mohsinin bukan monster tetapi pertanyaan Teta buat saya terkedu.
"What is mohsinin umi.."
Aduh..malunya, memang saya tidak dapat menjawabnya dan terpaksalah saya menghantar SMS bertanya pada adik saya yang pakar bahasa Arab bertanyakan apa maknanya.
"Kebaikan" balas adik saya.
Dan saya mula sedar, rupanya ilmu saya masih lagi belum cukup mengajar anak saya yang seorang ini? Dan saya mula sedar, betapa pentingnya saya mempelajari bahasa Arab supaya Qaisara akan lebih hormat dan percayakan saya.


18 comments:

Epelijau said...

hmm..pendidikan sepanjang hayat kak Yati...itu yang saya percaya dan pegang...:))

shafahanz-iman said...

Kak.. saya pun diajukan pelbagai soalan. Rasanya waktu saya kecil2 dulu .. soalan2 begini tidak pernah timbul. Amat sukar utk menjawab sedangkan saya kurang bekalan..

Leeza said...

Salam akak....memang kita ni perlu belajar lagi...saya sedar dan insaf dengan kekurangan diri. Teta melucukan bila sebut pasal monster..kehkehkeh. Jika umur ini Teta mampu memerangkap dengan soalan yang sukar ,apa tah lagi esok.

yatie chomeyl said...

erm susah gak ye kak bila anak semakin besar dan semakin bijak, parent pun kene bersiap sedia dgn ilmu nak menjwb persoalan diorg

GreenJade said...

kalu sy pon sure tersiput2 tekedu2 nk m'jwbnye kak..hehe

**kanak2 yg sdg mmbesar mmg byk2 soalan2 yg diluar jangkaan kite..

ain said...

dari citer akak, saya boleh bayangkan teta anak yg bagaimana. dia seorang anak yg suka mencari tahu sesuatu perkara hingga ke akar umbi. besar nanti boleh jd cendikiawan!!

Marzalina said...

aduh kak...banyak soalan si teta ye hehehe...budak2 selalu macam tu kan..selagi dia nak tahu..dia akan tanya macam2..teringat masa intan mengajar tadika dulu..pening kepala nak menjawab soalan anak murid hehehe

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

a lesson for me also... =)

idasm said...

byk tul soalan teta ni yea kak. tp ida seronoklah layan dia sekejap petang tu... harap2 ada can jumpa lagi yea.. hehe..

Qimi08 said...

ha ha ha yati hari tu akak tgk si Teta and balqis..... Wah aktif juga si TETA blh berebut barang dgn sorang budak lelaki....
Balqis tu terlalu berani...iring kami sampai ke kereta notie. Rupenya balqis berkenankan INAI di jari Nacha.. ha ha ha ha.

airina said...

a lessons for me!

NORHAYATI BERAHIM said...

epal..memang betul, setiap hari ada sahaja yang dipelajari oleh kitakan..

sha..soalan2 dari anak2 ini kadangkala menakutkan kita aje..terutama bila ditanya pasal mati, pasal baby macamana ujudnya..aduh.tak tau bagaimana nak jawabkan?

Za..teta kalau tanya..selalu killer question..ha.ha..terkebil2 umi dia..

NORHAYATI BERAHIM said...

yatie bersedialah satu masa nanti menjawab pertanyaan Nazhan..ha.ha

Tinie, setiap kali qaisara mengaju soalan setiap itu lah jantung uminya berdenyut kencang.dapat jawab tidak, dapat jawab tidak.ha.ha

ain, AMIN..harap2 dia jadi seorang umat yang patuh dan dapat mengembirakan hati umi dan babanya..

Intan betul tu, selagi kita tak jawab soalan, selagi itu dia tidak puas hati...

NORHAYATI BERAHIM said...

nuar..yes lesson for everbody..he.he

ida..si teta hyper sikit dan agak manja, maaf kalau ada apa yang dibuat menyakitkan hati ida..

Kaknoor itu mesti dia berebut barang dengan danish, oh..balkish memang berani..semua orang dia ikutnya itu yang selalu membimbangkan kami..

airina..lesson for me too..

Intanaziela said...

kak yatie, agaknya anak2 zaman sekarang ni memang soalan2nya menguji kepintaran ibubapa yek? hahahah. Samalah mcm anak bujang intan tu, kadang2 kena google atau bertanya kepada yang lebih arif bila soalan yang dilontarkan tidak dapat dijawab tau tidak diterima oleh anak... :P

Mrs.Sheikh said...

salam..akak tu lagu michael jackson tu kan..
kdg2 budak pemikiran dorang sukar di ramal..:D

Duke Luce Dell'amore said...

adoi!takotnya!
klu jim kene soalan camni,jim pun terkedu..wawawa...

last2,jim suwoh je dah kecik tu tdo n ckap,esok bru bg jwpan..bleh??kene search kt google dulu utk jwpan tu..(klu ade r..hahaha..)

bella kornikova said...

salam kak yati.
balqis dan teta dua2 anak kakak ke?